Orbán biztos azt hitte, hogy nyert a vétóval, de tévedett: az EU ott vág vissza, ahol a legjobban fáj

Kép forrása: EPA/EFE

Elég negatív kommentárokat fűztek a magyar és lengyel kormány költségvetési vétójához az európai bürokraták, de a jelek szerint nem adták fel, és alaposan túljárhatnak Orbánék eszén, ezzel kicsavarva az illiberális kormányok kezéből az uniós támogatásokat.

Mint ismert, a két autokrata jóbarát azért vétózta meg az EU következő hét évre szóló költségvetésének és gazdaságélénkítő csomagjának elfogadását, mert a jövő évtől jogállamisági feltételehez kötnék a kifizetéseket. Orbán és lengyel haverja még a saját pénzéről is lemond, csak ne legyen jogállamisági mechanizmus. 

Azonban nem volt veszélytelen dolog a blokkolás, hiszen a nyugati tagállamok nagy része és az Európai Parlament óriási többsége nem engedi, hogy a jogállamisági mechanizmus nélkül induljon az új költségvetés. Orbánék pedig minden bizonnyal felbosszantották most az említett, szintén vétójoggal rendelkező szereplőket.

Olyannyira felbosszantották, hogy egy, eddig csak a háttérben emlegetett ötlettel járnának túl Orbánék eszén

A 444 arról ír, hogy kedd reggelre előkerült egy olyan ötlet, amiről addig csak háttérben beszéltek egyesek. Többek között Ujhelyi István szocialista EP-képviselő hozta elő,  illetve ír róla néhány EU-s szakértő is:

Abból indulnak ki, hogy a jogállamisági mechanizmust el lehet fogadni Lengyelország és Magyarország nélkül is. Az Európai Parlament várhatóan a jövő héten szavaz róla, és utána az Általános Ügyek Tanácsában az EU-s témákért felelős miniszterek is szavaznak, és ha ott is átmegy, akkor január elsejétől hatályos lesz. 

Hétfőn a tagállamok nagykövetei már tartottak egy próbaszavazást, ott simán átment minősített többséggel, vagyis ha nem gondolják meg magukat az európai kormányok a következő napokban, akkor a mechanizmus élesíthető. Az érvelés szerint, ha élesíthető, akkor azt alkalmazni kell jövő év elejétől minden kifizetésre.

A cikk emlékeztet, hogy ha nem lesz új költségvetés a lengyel és a magyar vétó miatt, akkor az idei kifizetések alapján működik tovább az EU, meghosszabbítva az idén lejáró pénzügyi ciklust. Vagyis amennyi pénz idén jött kohézióra, agrártámogatásra, bármire, annyi új költségvetés nélkül is jönne jövőre is.

Csakhogy lesz addigra jogállamisági mechanizmus, és ha az Európai Bizottság sérülni látja a demokráciát valamelyik tagállamban, és ezzel a többi ország minősített többsége is egyetért, akkor ezt a pénzt is el lehetne venni a renitens kormányoktól. 

A jogállamisági mechanizmust eddig mindig a költségvetéssel kötötték össze, a jogszabály első változatát készítő Európai Bizottság is, a Parlament és a Tanács is, de ennek főleg politikai okai voltak. Így hirdették, hogy az új pénzügyi ciklusban új szabályok jönnek. Jogilag azonban nincs szigorúan összekötve a költségvetés és a mechanizmus, két külön jogszabályról van szó valójában.

A fent említett ötlet villámgyorsan terjed Brüsszelben, egyre többen gondolkoznak megvalósíthatóságán. Hivatalosan azonban nincs még szó róla, egyelőre az a Tanács válasza a dilemmára, hogy győzködik a magyar és a lengyel kormányt, hogy legyenek rugalmasabbak.

Egyetlen fideszes képviselő volt, aki szembement a hazugságáradattal: világosan elmondta, mi van a közmédiával

loading...