Mesterterv: a Bloomberg szerint Orbán emberei meg akarják venni a ferihegyi repülőteret

Kép forrása: Orbán Viktor/Facebook

Orbán Viktor miniszterelnök régóta magyar kézben szeretné látni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-t. A Bloomberg cikke alapján a 24.hu arról ír, hogy a járvány által okozott visszaesés csökkentette a reptér értékét, ezért Orbán szövetségesei ajánlatot nyújtottak be a Budapest Airport Zrt. külföldi tulajdonosainak.

A magyar konzorcium, melynek tagja a Mol is, egy üzletembert bízott meg az ajánlattétellel. Arra vonatkozóan nincs információja a lapnak, hogy mekkora összeget kínáltak a cégért, ahogy arról sem, Orbánnak konkrétan milyen szerepe lehet az üzletben.

A Bloomberg emlékeztet:

Orbán évek óta szeretné kivásárolni a Budapest Airport Zrt. részvényeseit a cégből.

Ezt stratégiai jelentőségűnek tartja, mert az energia- és a médiaszektorban már elérte céljait. Először 2005-ben vetett szemet a reptérre a kormányfő, amikor megkezdődött annak privatizációja. Akkor még ellenzékben arról beszélt, ezt a folyamatot vissza kell fordítani.

A Budapest Airport Zrt. az elmúlt években óriási nyereséget termelt, bevételei három év alatt 43 százalékkal 331 millió euróra nőttek 2019-re. Ez a sikeresség persze a koronavírus-járvány miatt az idei esztendőről már nem mondható el.

A Budapest Airport Zrt. jelenlegi tulajdonosai, az AviAlliance, a Malton (a szingapúri GIC befektetési alap leányvállalata), és a Caisse de dépôt et placement du Québec kanadai nyugdíjalap nem tervezik a reptér eladását.

loading...