Szégyen: háromszorosára emelik a bérleti díjakat a devizahiteles lakóparkban

Az ócsai devizahiteles lakótelepen 2019 januárjától már nem a Nemzeti Eszközkezelő, hanem az önkormányzat a fenntartó, amely úgy döntött, hogy 2021-től minden lakás bérleti díját több mint háromszorosára emelik, kivéve azokét, ahol a lakók rászorultsági alapon sikeresen kérvényezik a bérleti díj mérséklését, írja a 444.hu.

A bérlőkre nézve ez azt jelentené, hogy a mostani 16-21 ezer forint helyett a ház méretétől függően a legrosszabb esetben 60-84 ezer forint között kellene fizetniük a lakhatásukért.

Ez újra nehéz helyzetbe hozná az ócsai telepen lakó legtöbb családot, sőt, sokan már most biztosan kijelentik:

nem lesznek képesek kigazdálkodni a megemelt bérleti díjat.

A Nemzeti Eszközkezelőtől az önkormányzathoz került házak bérleti díjára két éves moratórium vonatkozott, ami 2021 január 1-én telik le, Ócsa pedig kapásból átírná a lakhatási feltételeket az emeléssel.

A lakópark építéséről még 2011-ben döntött a kormány, a devizahiteles-mentőcsomag fontos elemeként, de nem sikerült teljes egészében megvalósítani. Az eredetileg tervezett 500 ház helyett 2013-ig csak 80 ház épült fel. Az első házakra 2013 nyarán hirdették meg a pályázatokat. Jelenleg 350-en laknak a lakóparkban.

Azok a lakók, akik idén szeptember 31-ig jövedelem- és vagyonigazolásokkal együtt kérvényt nyújtanak be a bérleti díj mérséklésére, a rászorultság mértékétől függően „költségelven” 35-49 ezer forintért, vagy „szociális alapon” 25-35 ezer forintért bérelhetik tovább az ingatlanokat 60-84 ezer forint helyett.

A helyiek közül azonban többen úgy látják, a díjszabási kategóriák alapján csak nagyon kevesen lesznek jogosultak a bérletidíj-mérséklésre. Ha egy négyfős családnál a keresőképes szülők összjövedelme meghaladja a 230 ezer forintot, a háztartás már kiesnek a „szociális” bérlői kategóriából.

loading...