Fejfájás a Fidesznek: Angela Merkel azt mondta, ha kell, Orbánnal szemben is felveszi a kesztyűt

Kép forrása: Reuters

Angela Merkel szerdán Brüsszelben ismertette az Unió soros elnökségét betöltő Németország terveit és prioritásait az elkövetkezendő időszakra, és képviselői kérdésre Orbán Viktorról is szót ejtett, aminek a magyar miniszterelnök annyira nem fog örülni.

Merkel legfőbb feladatkén Európa erősítését és további egységesítését nevezte meg az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén. A kancellár szerint ehhez hatalmas erőfeszítésre és közös munkára, szolidaritásra van szükség.

Angela Merkel elmondta, hogy semmifajta világjárvány nem lehet ürügy a demokratikus jogok csorbítására, az emberi jogokat nagyon rövid ideig és nagyon indokolt esetben szabad csak korlátozni.

Leszögezte azt is, hogy

nem nevezhető demokráciának az a rendszer, ahol az ellenzéki hangok vagy a sokszínűség nem kívánatos.

Merkel kijelentette, hogy a német uniós elnökség célkitűzései között szerepel az alapvető jogok védelme, a szolidaritás előmozdítása, a környezetvédelem, a digitalizáció felgyorsítása, valamint Európa szerepének megerősítése a világban.

Képviselői kérdésre válaszolva a kancellár leszögezte, hogy a német elnökség kiáll a jogállamiságért, annak csorbulását szóvá teszi még akkor is, ha Orbán Viktorról van szó, és nézeteltérés van köztük azzal kapcsolatban, hogy mi történik Magyarországon.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Európa első számú vezetője üzent Orbán Viktornak. Két hete sincs, hogy egy interjúban meghúzta a Fidesz-kormány előtt a vörös vonalat:

Angela Merkel meghúzta Orbánék előtt a vörös vonalat – egy váratlan interjúban jelentkezett a kancellár

loading...