Kásler elmondta az eddigi legerősebb mondatát: szerinte az orvosok a felelősek a hazaküldött betegekért

A kép illusztráció - forrása: MTI

Interjút közölt Kásler Miklós EMMI-miniszterrel a kormánypárti Demokrata hetilap. A 24.hu által szemlézett interjúban Kásler beszélt az ellenzékről, a kórházi ágyak kiürítéséről, és az őt ért támadásokról is.

A kórházi ágyakkal kapcsolatban egyszerűen azt mondta a miniszter, hogy csúsztatás az, hogy ki kellett üríteni ágyakat:

„Ilyen utasítás soha nem hangzott el. A kezelés és az intenzív ellátás bővítésének a feltételeit kellett biztosítaniuk.”

A hazaküldött betegekért nem a kormányt, hanem az orvosokat teszi felelőssé:

Az viszont, hogy kit küld haza és kit nem az orvos, kizárólag a saját szakmai és emberi felelőssége akár van járvány, akár nincs. Nem a minisztérium döntött a betegek kezeléséről, hanem a szakmai kollégium, amelynek 62 tagozata van, mert ennyi orvosi szakmát tartunk nyilván.

Kásler szerint az általa elküldött kórházigazgatók olyan hibákat követtek el, hogy neki mérlegelési lehetősége sem volt: muszáj volt meneszteni őket.

A miniszter szerint a járványnak még nincs vége, és védőoltás hiányában továbbra is a legrosszabbra kell felkészülni.

Azt, hogy az ellenzék mindent rajta kér számon túlzásnak nevezi, ráadásul szerinte nem szakmai, hanem politikai szempontok miatt támadják, mert minisztersége alatt komoly reformok kezdődtek az oktatásban és az egészségügyben.

Kásler azt mondta, ő nem foglalkozik ezekkel a támadásokkal, mert ő egész életében fegyelmezett ember volt, és a nemzet iránti felelősség mellett a hivatása is kötelezi. Kifejtette: ha presztízs, hiúság, pénz vezérelné, nem is lenne miniszter. Csak Orbán Viktornak mondott igent, senki másnak a felkérését nem fogadta volna el. Ezért

őszinte meggyőződéssel mondhatom, hogy alvilági mesterkedésekkel nem lehet éket verni a kormány tagjai közé

– tette hozzá.

A miniszter az interjúban jelentette be, hogy még nyáron, a Semmelweis-nap környékén kaphatják kézhez az egészségügyi dolgozók az 500 ezer forintos jutalmaikat.

loading...