Itt a végösszeg: 17 milliárdért vásároltuk vissza a Mátrai Erőművet Mészárostól

Kép forrása: MTI
A kormány lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos tranzakciót – közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön a kormányinfón.

Az MVM Magyar Villamos Művek megvásárolja az erőművet és a Geosol Kft.-t is tulajdonló Status Power Invest Kft.-t – mondta Gulyás Gergely, és hozzátette, hogy a kormány nemzetstratégiai érdeknek tartja az erőmű klímavédelmi szempontoknak megfelelő technológiai átalakítását.

A cégcsoport vételára 17,44 milliárd forint volt

– közölte Gulyás.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az erőmű kulcsfontosságú szerepet tölt be a magyar villamosenergia-ellátásban. Hozzátette, hogy a munkahelyek megőrzése, a térség gazdasági stabilitása szempontjából is kulcsfontosságú az erőmű működése.

A Mátrai Erőművet 2017-ben vette meg a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt. A széntüzelésű erőmű 2015-ben 13,6 milliárdos, 2016-ban pedig 6,5 milliárd forintos nyereséget termelt, viszont miután Mészárosékhoz került, 2017-ben és 2018-ban – 10,7, majd 4,3 milliárd forintos veszteséget hozott a szén-dioxid kvóta drágulása miatt.

Az előző évben 11 milliárdos osztalékot vettek ki belőle, amiből több mint 8 milliárd Mészárosnál landolt. Az üzem tavaly 7 milliárd forintos állami támogatást is kapott. Az év végén pedig bejelentették: az állami Magyar Villamos Művek fogja megvásárolni.

A Mérce azt írja, hogy az adásvételt Orbán Viktor azzal indokolta, hogy meg kell menteni az erőműben dolgozók és családjaik megélhetését. Ennél azonban valószínűbb, hogy Mészáros Lőrincet igyekeznek megmenteni egy veszteséges üzlettől.

Az erőmű környékén több szennyezési eset is történt az elmúlt években. Legutóbb tavaly november a helyiek elszíneződött, habzó vízről számoltak be környező patakokban.

Egy korábbi, tavaly nyári szennyezés miatt az Erőművet meg is bírságolták a környezetvédelmi hatóságok.

loading...