Az utolsó pert is elvesztette a volt fideszes polgármester a 444.hu ellen

Kép forrása: Balogh Zoltán/MTI

Bácskai János volt fideszes polgármester és a IX. kerületi önkormányzat számos helyreigazítási pert követően bekeményített, és rágalmazás miatt büntető feljelentést is tett a 444 ellen a ferencvárosi panamákat feltáró cikk- és videósorozatuk miatt.

A lap megjegyzi, hogy egy ilyen feljelentésnek már elvileg büntetőjogi következményei is lehetnek, rágalmazás vétsége miatt akár szabadságvesztés is kiszabható.

A sérelem és a feljelentés oka az volt, hogy a lap nyilvánosságra hozott számos, Bácskai polgármestersége alatt történt panamagyanús esetet. Ebben az időben egy bizonyos politikai és vállalkozói kör szervezetten leszívta a kerület forrásainak jelentős részét.

A 444 úgy foglalja össze ezeket az eseteket, hogy: úgy kezelték Ferencvárost, mintha az a saját birtokuk lenne. 

Bácskai, a magánvádló álláspontja szerint mindezekkel azt akarták róla mondani, hogy ő „a polgármesteri tisztséget kihasználva lopott, csalt, hazudott és visszaélt a pozíciója által biztosított lehetőségekkel”. A bíróság döntött, és helyben hagyta az elsőfokú végzést, ami bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntette.

A 2017 óta zajló perek sora ezzel az ítélettel lezárult. Ez örvendetes, de a lap szerint van egy szomorú aspektusa is a történetnek:

„Nem elég, hogy a ferencvárosiak Bácskai Jánosék idejében folytatólagosan meg lettek károsítva, de még a kerületvezetés balul sikerült védekezési stratégiáját is finanszírozniuk kellett”.

Az önkormányzattól származó adatok szerint a 444 ellen indított perekben csak ügyvédekre 12 312 142 forintot költöttek a ferencvárosiak közös kasszájából, és ehhez jönnek még a sorban elveszített perek költségei.

loading...