Megkaptuk a Momentum hivatalos válaszát: szerintük még nincs itt az ideje a 2022-es összefogásnak

MTI-fotó: Mónus Márton

Az Ellenszél két kérdést intézett a Momentum sajtóközpontjához, amelyekre a tegnapi napig nem kaptunk választ. Az alábbiakra voltunk kíváncsiak:

– Momentum-közeli információink szerint a párt a 2022-es országgyűlési választásokra tudatosan külön készül, és nem kíván az MSZP-vel, illetve a DK-val együtt indulni. Megerősítik vagy cáfolják ezt az értesülést?

– „1 az 1 ellen, vagyis minden körzetben egy esélyes jelölt győzhet a Fidesz jelöltjével szemben” – mit gondolnak erről a kijelentésről? A Momentum is egy közös jelölt mögé kíván beállni az egyéni körzetekben?

A Momentum válaszát először változtatás nélkül közöljük, majd kiemelünk néhány nagyon érdekes részletet a levélből:

„A kérdésekre a Momentum több ízben válaszolt már akár online akár televíziós felületeken, de ha még aktuális, szívesen kifejtjük Nektek is.

Alapvetően a Momentum álláspontja, hogy most, 2020-ban az a legfőbb feladatunk, hogy bebizonyítsuk a választóknak, hogy kormányzóképes erő vagyunk – nem csak mi, hanem az általunk támogatott ellenzéki felek is. A legfőbb célunk, hogy 2022-ban megdöntsük a NER-t, de ahhoz valós alternatívát kell nekik mutatnunk.

Nem most van annak az ideje, hogy a 2 év múlva esedékes választások technikai részleteit lefixáljuk.

Alapvetően egyetértünk azzal a kijelentéssel, hogy helyben egy erős kihívó szükséges a Fidesz legyőzéséhez, nagyban köszönhetően az megváltozott választási törvénynek. Az, hogy mi lesz a 2022-es felállás, 2021 második felében el kell dönteni, de addig is a valós munkára, a választóknak tett ígéretek beteljesítésre kell fókuszálnia a következő években minden ellenzékinek, akinek a kormány megdöntése a célja.”

Néhány tény, amit mindenképp meg kell említeni:

1, A kérdésünkben az alábbi felvetésre vártunk választ a párttól: „1 az 1 ellen, vagyis minden körzetben egy esélyes jelölt győzhet a Fidesz jelöltjével szemben”.

Ezzel szemben a Momentum egészen mással értett egyet:

„Alapvetően egyetértünk azzal a kijelentéssel, hogy helyben egy erős kihívó szükséges a Fidesz legyőzéséhez, nagyban köszönhetően az megváltozott választási törvénynek.” – Itt tehát nem a KÖZÖS jelöltállítás mellett foglaltak állást.

A másik tény, hogy a párt úgy véli, nincs itt az ideje beszélni a technikai részletekről. A probléma ezzel annyi, hogy technikai részlet beadni egy űrlapot, vagy leadni időben az ajánlásokat egy választáson, viszont nem technikai részlet eldönteni, hogy külön utakon jár-e a Momentum. Bebizonyosodott, hogy a Fidesz legyőzhető olyan körzetekben is, ahol eddig csak álmodni mertünk a kormánypárt bukásáról.

A Momentumra szükség van a közös erő létrejöttéhez! Reméljük, a párt határozottan áll majd az „1 az 1 ellen„ elv mellé, hogy mielőbb elkezdődhessen a munka. Nem 2021 második felében, hanem most azonnal!

loading...