A magyar politikát teljesen felforgató törvényjavaslatot nyújtott be 8 fideszes képviselő

Kép forrása: MTI

A 444 szerint, ha elfogadják a most benyújtott törvényjavaslatot, az komolyan korlátozni fogja mind a független, mind a pártszínekben parlamentbe jutott képviselők alapvető jogait és mozgásterét.

A törvényjavaslat legfontosabb pontja talán az, hogy frakciót ezentúl csak és kizárólag az előző választáson országos listát állító és mandátumot szerző ugyanazon párthoz tartozó képviselők alakíthatnának. Továbbá, csak az a képviselő számítana párthoz tartozónak, aki az adott párt jelöltjeként indult a választáson. Vagyis aki később csatlakozott a párthoz, egy másik pártból átlépve vagy a függetlenségét feladva, az nem.

A gyakorlatban ez azt eredményezné, hogy nem egyesülhetne két vagy több pártfrakció, ezzel megakadályozva, hogy az ellenzék egy egyesült frakciót hozzon létre a Fidesszel szemben. A képviselők nem ülhetnének át egy esetleg megalakuló új párt frakciójába sem.

A független képviselők jogait úgy korlátoznák, hogy ők nem alkothatnának frakciót és be sem ülhetnének semmiféle pártfrakcióba. Jelenleg – ahogy lényegében minden parlamenti demokráciában – a független képviselők szabadon csatlakozhatnak létező frakciókhoz, vagy, ha elegen vannak hozzá, maguk is alkothatnak képviselőcsoportot.

A Fidesznek nagyon betehetett október 13., ha most a kétharmados többséget hívják segítségül. Ha elfogadják a javaslatot – amit mint mindig, most is elfogadnak majd – akkor azzal példátlan módon korlátozzák a képviselők szabad mandátumgyakorlását és súlyosan megkülönböztetné a függetleneket.

loading...