Beborul az ég a Fidesz felett – A Néppárt új vezetője már az első beszédében Orbánnak üzent

Kép forrása: EPP / Twitter

A lengyel Donald Tuskot választotta új elnökévé az Európai Néppárt, azon a zágrábi kongresszuson, ahová a Fideszt meg sem hívták.

Tusk közvetlenül a megválasztása előtt arról beszélt, hogy akik nem tudják elfogadni az értékeiket, azok ki lesznek zárva a pártcsaládból.

Szerinte a félelem fontos szerepet játszik a politikában. A migránsválság, valamint az elmúlt évek terrortámadásai miatt az emberek a biztonság érzését keresik, a szavazók szívét ezért könnyen elnyerik azok, akik azt kiabálják, hogy „álljanak fel, tegyék az országot újra naggyá és szerezzék vissza az irányítást”. Majd megjegyezte hogy csak azoknak van joguk kormányozni, akik akarnak és tudnak biztonságérzetet nyújtani az embereknek, megőrizve egyidejűleg a szabadságukat és jogaikat.

Tusk azt mondta, semmiképpen nem szabad átengedni a biztonság és a rend ügyét azoknak a populistáknak, manipulátoroknak és autokratáknak, akik elhitetik az emberekkel, hogy a szabadság nem járhat kéz a kézben a biztonsággal, a határok és a területek védelme pedig a liberális demokráciával és a jogállamisággal:

Nem fogunk feláldozni olyan értékeket a biztonság és a rend oltárán, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság, a tisztesség a közéletben, mert egyszerűen nincs szükség erre. Mert ezek a fogalmak nem zárják ki egymást. Aki ezt nem tudja elfogadni, az a mi családunkon kívül van

– üzente többek között Orbán Viktornak is.

Ha valaki, akkor Tusk az, aki ha kell, teljesen ellehetetleníti a Fideszt Brüsszelben. Megválasztásával véget érhet tehát az az időszak, amikor a néppárt vezetése elnézte a Fidesz ocsmányságait a brüsszeli szavazataiért cserébe.

 

loading...