Gyurcsány Ferenc elmondta, miért rohan a vesztébe Orbán: észszerű magyarázatot adott

A berlini fal a Nyugat-Berlint körülvevő határépítmény volt Kelet-Berlin és az NDK területén. 1961 és 1989 között létezett. A hidegháború alatt a kettéosztott Berlin Európa megosztottságának és az elnyomásnak egyik fő szimbólumává vált.

A leomlásának évfordulóján Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is felszólalt, ahol többek között arról is beszélt, miért nem érnek el sikereket az Orbánhoz és Salvinihez hasonló vezetők.

Szó szerint idézzük a DK elnökét:

„Európa a szabadság földje marad.

Akik pedig, mint az Orbán és a Salvini-félék ezzel szemben játszanak Európa történelmével, azok elkerülhetetlenül vereséget szenvednek. Mert bármennyire is hatalmasnak képzelik magukat, ez nem olyan, mint gyerekkori játékunk, a “Ki nevet a végén?” Mert lehet, hogy nevetni senki nem fog, de győzni csak egy valaki tud: a történelem. Akik meg szembe mentek velük, azok elkerülhetetlenül buknak.

Ezt üzenem nekik a berlini fal leomlásának évfordulóján tartott konferenciáról. Igen, Berlinből.”

Bár Orbán is ismeri „elődeinek” történelmét, mégis beállt a sorba. Ha csak az önkormányzati választások eredményét vesszük alapul, Gyurcsány Ferencnek lesz igaza: a történelem igazolja önmagát!

loading...