Gyurcsány Ferenc úgy beleállt Putyinba, ahogy magyar politikus még sosem – mutatjuk!

A mai Putyin-Orbán találkozó margójára a Demokratikus Koalíció elnöke is szentelt egy kiírást. A Facebook-bejegyzésében kifogásolta, hogy Magyarország a jelenlegi orosz rezsimmel állapodik meg, és konkrét vádakat hozott fel a keleti nagyhatalommal szemben.

 

„Olyan egyszerű, mint az egyszer egy. Putyinnak nem érdeke az erős Európai Unió. Orbánnak se. Ezért találtak egymásra.

Orbán Putyinnak nyit utat Európa gyengítéséhez. Többet találkozik vele kétoldalú tárgyaláson, mint bármely európai kollégájával. Egyszerű matek ez.

A kérdés csak az, hogy valóban ez-e Magyarország érdeke. Orbán nyilván ezt mondja. De igaza van-e?
Szerintünk nincs.

Oroszország egy alig kiszámítható nagyhatalom. Tele ezer problémával. Ezek elfedéséhez, ha kell újságírókat ölnek, ellenzékieket börtönöznek be, szomszédos területeket foglalnak el, és támogatnak szakadár mozgalmakat, újraélesztik a nagyorosz nacionalizmust.

Mi keresnivalónk van egy ilyen Oroszország mellett?

Nem partnerek, hanem kiszolgáltatott csatlósok leszünk.

De mivel fogja Putyin Orbánt? Mert valamivel fogja. Orbán magától nem lehet ilyen vak” – írja bejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

Újságírók megöletése, szakadár csoportok buzdítása… olyan vádpontok ezek, amelyeket egy ellenzéki politikus diplomáciai szempontból csak akkor mondhat ki, ha soha nem akar az adott rezsimmel semmiféle baráti kapcsolatba kerülni még akkor sem, ha kormányra kerül.

Gyurcsány Ferenc jelenleg az egyetlen magyar politikus, aki ilyen nyíltan mert kiállni Putyin látogatásakor az orosz rendszerrel szemben.

 

loading...