Kiderült, kit jelöl a Fidesz alkotmánybírónak: még Polt Pétert is szívesebben látnánk ott

Kép forrása - MTI/Szigetváry Zsolt

Hétfőn 14 órakor ült össze az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság, ám a Fidesz két perccel az ülés előtt sajtóközleményében tudatta, hogy Handó Tündét jelölik, és mivel ők vannak többségben, minden valószínűség szerint meg is szavazzák.

Azt a Handó Tündét, akit az OBT többször elmarasztalt, mert szerintük Handó nem tett eleget törvényi kötelezettségeinek.

Az OBT által említett, és okiratokkal alátámasztott törvénysértések ellenére az Országgyűlés nem menesztette Handót, bár meglett volna ehhez a szükséges kétharmados parlamenti támogatás. A kormánypárti honatyák azonban nem láttak okot arra, hogy megfosszák tisztségétől, ami egyet jelentett volna az amúgy fideszes körökben sem túl népszerű bírósági vezető nyilvános megszégyenítésével.

A magyar igazságszolgáltatás kritikus helyzete miatt legutóbb a Nemzetközi Bírói Egyesület elnöke levelet írt Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének. A jelentés szerint a magyar igazságszolgáltatás rendkívül kritikus helyzetben van, függetlensége is veszélybe került. Azt írják, az OBH elnöke „látszólag” túllépte a hatáskörét, amikor megakadályozta az OBT felügyeleti jogainak ellátását, továbbá jogellenesen beavatkozott a bírói kinevezésekbe és előléptetésekbe, valamint késleltette a szükséges választások ütemezését, hogy az OBT-ben megüresedett pozíciókat betöltsék.

Handó kinevezése, az EU-s nyomás miatt mégsem tűnik teljesen biztosnak, hiszen ha az uniós kifizetéseket a jogállamisághoz kötik, akkor több millió eurót bukhat az ország akár Handó kinevezése miatt is, ami nyilván nem érdeke a kormánypártoknak.

loading...