Erős hullám érkezik a demokrata oldalról: kikerültek a legújabb számok, ez átírhatja az előválasztást is

Különös és egyben önmagát meghazudtoló érv volt, hogy a Demokratikus Koalíció minden eddiginél nagyobb sikerét annak köszönhette az EP-választáson, hogy Dobrev Klára személye miatt, illetve a „lemásolt programok” okán az MSZP-sek átszavaztak a DK-ra. Most ugyanis egy új közvélemény-kutatás látott napvilágot, amelyben azt mérték, hogy a választások után milyen erősek a pártok.

Ha tehát az a vélekedés, miszerint „Kláriék” lemásolták az MSZP ütős javaslatait és ezzel, illetve a listavezetőjük húzóerejével előzték meg a szocialistákat, valós lenne, akkor most az arányok nem így néznének ki:

DK: 17%
Momentum: 9%
Jobbik: 7%
MSZP: 7%
Mi Hazánk: 3%
LMP: 2%
MKKP: 1%

A biztos pártválasztói körben az ellenzéki oldalon a fenti arányok érvényesek 2019. június 4-14. között a Závecz Research mérése szerint.

Fontos tudni egy ilyen felmérésnél, hogy néhány százalékos hibahatár is lehetséges, vagyis a kisebb pártok lehetnek még kisebbek, de a kiugró eredményt ezzel a csökkenéssel is a DK könyvelheti el, amely több mint kétszer annyi támogatóval bír a többi ellenzéki pártnál.

Mennyiben érinti ez az előválasztást?

Karácsony Gergely kijelentése, miszerint ha a DK által is támogatott Kálmán Olga nyerné az előválasztást, nem lenne szerencsés, mivel akkor az MSZP-s választók sértve éreznék magukat, és nem állnának be mögé, a felmérés tükrében elég abszurd. Gréczy Zsolt is szóvá tette ezt Facebook-oldalán:

„Kedves Gergely!

Azt mondod a 24.hu-n ma megjelent interjúban, hogy ha Kálmán Olga nyerne, “az nem lenne szerencsés, mert az MSZP-sek nem szívesen tolnák a DK-s jelölt kampányát”. Muszáj megkérdeznem, hogy ez azt jelenti, hogy az MSZP, amelynek te a hivatalos jelöltje vagy, nem kívánja betartani megállapodásunkat? Esetleg tudsz ilyen hivatalos döntésről? Vagy tán azoknak van igaza, akik szerint így kívánsz nyomást gyakorolni a DK-s szavazókra, hogy rád voksoljanak? Ugye érted, hogy egyik kérdés mellett sem mehetünk el szótlanul. Gondolom, válaszolni fogsz.”

Rajta kívül Kerpel-Fronius Gábor a Momentum jelöltje is kitért erre a témára:

Főpolgármester-jelölti riválisom, Karácsony Gergely ma néhány szakpolitikai kérdés mellett két nagyon fontos dologról beszélt.

Egyrészt meglebegtette, hogy azért nem lenne jó, ha Kálmán Olga nyerne az előválasztáson, mert az MSZP-sekben lévő frusztráció és sértettség miatt nem tudnák őt, a DK és Gyurcsány Ferenc jelöltjét kellő intenzitással támogatni.

Ez az előválasztás akkor éri el a célját, ha megtaláljuk Tarlós István legalkalmasabb kihívóját. Ha pedig egyszer megtaláljuk, az előválasztásban részt vevő pártok felsorakoznak mögé és megfelelően támogatják. Ehhez minden eddiginél nagyobb bizalom szükséges.

Szeretném felkérni jelölttársaimat és az őket támogató pártokat arra, hogy a helyzetnek megfelelő felelősséggel járjanak el, és inkább építsék, mintsem rombolják a bizalmat.

Nagyon nem tesz jó szolgálatot az ellenzéki politika megújításának az, aki a szükséges bizalmat a támogatás elmaradásának lebegtetésével aláássa.”

Visszatérve a számokra, ha Karácsony Gergely betartaná a szavát, és valóban kiállítaná híveit Kálmán Olga támogatása mögül, azzal sem okozna akkora törést, hiszen a Závecz felmérése szerint:

a szocialista szimpatizánsok mindössze 55%-a aktív.

Így tehát a mozgósítható erők tekintetében ez a „bezsarolás” emlékeztet egy kicsit az SZDSZ szerepére annak idején, amiről Tarlós István így fogalmazott:

„Azt, hogy liberális elemek megjelenjenek a várospolitikában, nem tartom istentől elrugaszkodott dolognak. De az, hogy egy egyszázalékos párt a hatalomban maradásért való elkendőzhetetlen vágyától vezérelve egy ötvenszer akkora pártnak ajánlatokat tegyen, ráadásul feltételeket szabjon, hát, ne haragudjon…”

Reméljük, minden fél tartani fogja magát az előválasztás feltételeihez.

loading...