Elmennek a pártok a búsba! Nagy ívben tojtak a diákokra, egy kivételével

Kép: Ellenszel.hu - Jabronka Richárd

Amikor a diákok pénteki tüntetésére mentek ki a Kossuth térre, azt gondoltam, rossz helyszínen vagyok, hiszen jár a kettes villamos, nem látom a tömeget, így biztosan nem ide szervezték. Sajnos azonban kiderült, hogy én jó helyen vagyok, csak épp azok a szervezetek nem mozgósítottak az eseményre, akiknek elvileg érdekük felkarolni egy ügyet.

„A nyelvoktatás fejlesztése helyett olyan körülmények között várják el a kötelező nyelvvizsgát, amiben folyamatos a tanárhiány, és országosan a tavaly felvettek fele nem tudta volna teljesíteni ezt az elvárást” – írják a diáktüntetés Facebook-oldalán. Tanári szervezetek is csatlakoztak, hogy kiálljanak a diákok követelései mellett, a létszám így sem volt jelentős.

Kép: Ellenszel.hu – Jabronka Richárd

 

Odaállítottak néhány aktivistát, hatalmas jobbikos zászlóval, na meg pár momentumost, és ezzel le is van tudva a szolidaritás

Ha a pártok nem épp azzal lennének elfoglalva, hogy hány képviselőt tudnak betolni az EU-ba, az apparátusukkal mozgósítottak volna a – mondhatni – kudarcba fulladt tüntetésre.

A diákok érdektelenségét nem firtatnám, mivel nem tudhatjuk, milyen a családi háttér, hagyják-e hogy tüntessenek és az iskolájukban engedik-e őket kiállni az igazukért. A legjobban a pártokra haragszom, amiért nem védik meg a legsebezhetőbb korosztályt.

Kép: Ellenszel.hu – Jabronka Richárd

Volt egy kivétel is

A Demokratikus Koalíció mozgósított a tüntetésre, hirdetéseket fizetett ki Facebookon a párt kasszájából azért, hogy a fiatalok nagyobb kedvet kapjanak. Ez meg is látszott, az ő jelenlétük volt a legnagyobb, beleértve Gyurcsány Ferenc a párt elnökének feltűnését, aki a Facebook-oldalán, videóban és a Messenger-üzenetekben is toborzott a fiatalok számára.

Kép: Ellenszel.hu – Jabronka Richárd

Gyurcsány nem rátelepedett, hanem segített

A DK elnöke méltósággal kezelte a diákok demonstrációját. Konkrétan kiküszöbölte azt, hogy bárki is politkai haszonszerzésnek tartsa az aktív közreműködését.

Kép: Ellenszel.hu – Jabronka Richárd

1, Nem állította, hogy a rendezvény DK-s. Határozottan kiállt amellett, hogy a tüntetés a diákoké, és csakis az övék.

2, Olyan videót készített, amelyben humoros, pörgős, velős formában mondta el a tüntetés lényegét mindenkinek. Konkrétan egy olyan vlogot tárt a diákok elé, amiben a legközérthetőbben tálalta az oktatással kapcsolatos problémákat.

3, A tüntetés egyik főszervezőjével is videózott, de őt nem a DK-ról vagy annak álláspontjáról kérdezte, hanem a tüntetés helyszínéről, céljáról, reklámozva ezzel a rendezvényt.

A tüntetés nem ütötte át az ingerküszöböt, de ezúton köszönjük meg a pártzászlós 5-5 főnek a jelenlétet, a DK-nak pedig azt, hogy lelkiismeretesen, korrekten álltak a tüntetéshez!

 

loading...