Ungár nagyot ment az Egyenes Beszédben – rávilágított Orbán egy óriási gyenge pontjára

Kép forrása: Egyenes beszéd - ATV

Ungár Péter az LMP országgyűlési képviselője volt a mai Egyenes Beszéd című műsor vendége az ATV-n. Egy, az azonnali.hu oldalon megjelent publicisztikája kapcsán kérdezték a műsorvezetők, amelyről napközben az Ellenszél is beszámolt.

A politikust próbálták meglehetősen megizzasztani a kérdezők: Csuhaj Ildikó, Benyó Rita és Rónai Egon. Ungár Péter írása ugyanis a sajtóban erős vitaindítóként debütált.

Az Egyenes Beszédben Ungár elmondta: az ellenzék mindeddig csak magyarázta a kudarcait, de nem vizsgálta meg az ezekhez vezető okokat. Ha ez így marad, a politikus szerint újabb és újabb kétharmadok elé fogunk nézni.

Megkérdezték az LMP-s képviselőt arról, hogy mivel nem láthat el pártfunkciót az Etikai Bizottság miatt, miként tervezi érdekeit érvényesíteni. Ungár szerint mivel Országgyűlési Képviselőként a képviseleti demokráciában erre módja van, nem gondolja, hogy a pártfunkció ellehetetlenítené abban, hogy véleményeket, megoldási javaslatokat fogalmazzon meg bizonyos kérdésekről.

Csuhaj Ildikó rátért arra, hogy a szóban forgó publicisztikában az egész ellenzék nevében beszél. Megkérdezte: okos dolog-e mértékletességről beszélni, mikor nagy a csatazaj a magyar politikában, és hamarosan jön az EP-kampány?

Ungár szerint a polgári értékek régi rendjét kell visszaállítani, vagyis: akinek más véleménye van, nem rossz ember. Medgyessy Péter győzelmének idejét hozta fel példaként, amikor is egy mérsékletes kampányban sikerült elsöprően nyerni az MSZP-nek. A politikus hozzátette: ha minden ügyben, amiben nem ért egyet a kormánypárttal, megfogalmazna a Fideszről valami kritikát, nem tudja kiemelni a saját üzeneteit, pedig azzal lehetne megnyerni a választókat.

„Ha mindig mindenben támadóan beszélünk, akkor nem tudjuk átadni a lényeget, az üzenetet.”

Csuhaj szerint lövészárok-politika zajlik. „Ha önök kijönnek a lövészárokból, két árokból fognak lőni tüzelni. A kormánypárt oldaláról és a kevésbé mérsékelt ellenzék árkából.”

Ungár Péter úgy gondolja, ez nem lehet probléma számára, mivel az eddigi politikai karrierében ehhez már hozzászokott.

„Bármit írnék, édesanyám miatt így is, úgy is Fidesz-ügynök lennék.” 

Az LMP-s képviselő hozzáteszi: a migrációs névszavazáson a kormánnyal megegyező álláspontra szavaztam, miért tudta ezt a kérdéskört a Fidesz mégis ennyire kormányállásponttá tenni. Mert olyan szimbolikus témává vált, ami nem is függ össze azzal, hogy hány migráns van Magyarországon (kevés), hanem inkább abban gyökerezik, hogy ezzel a krízissel csak a Fidesz foglalkozik, holott ez nem igaz.  Nem mindent kell Orbánra visszavezetni. Nem érdekes, hogy ki mondta először, hogy a migráció probléma. Azt kell megmondani, hogy az állítás helyes-e vagy sem.

„Nem az számít, hogy ki mondja, hanem hogy mit.”

Az egyik műsorvezető Ungárhoz szegezte a kérdést: „Ön hogy írná le Orbánt, ha nem diktátorozva?”

„Orbánnak megvolt a lehetősége, hogy egy önmérsékletes államférfi legyen, de nem lett az. Vannak olyan alkotmányos keretek, amelyek egy részét a kormány szétfeszítette. Ha mindennap történik X dolog, azt mondjuk, hogy diktatúra van és XX-re, vagyis az előző halmozására megint azt mondjuk, ha megtörténik az XXX dolog és semmivel nem értünk egyet, ugyanazt szajkózzuk, a saját szavunkat infláljuk el. A 444-ben megjelent a Mészáros vagyonról egy nagyon jó cikk, amelyben leírják, hogy átkerült Tiborczhoz, az Orbán-család tulajdona lett ezáltal. A cikkben remekül rávilágítanak arra, hogy ez egyszerre nagy esemény és egyben természetes” – véli Ungár.

A képviselő kérdésre válaszolva elmondta, hogy nyilván a migráció központi kérdés lesz majd az EP-kampányban, és egyet fognak érteni bizonyos kérdésekben a többi párttal vagy akár a kormánnyal, mint ahogy ezt Európában is sokan tették.

De Ungár szerint az LMP meg tudja különböztetni magát, nagyon sok kérdésben ugyanis nincs egyetértés, főleg abban, hogy Orbán nemhogy elszenvedője Brüsszelnek, hanem szerves alakítója az Európai Uniónak. 

A régi értelmiségnek nagy felelőssége van ebben, mert úgy kezeli az EU-t, mintha Orbán ennek nem lenne része.

A Jobbikkal való esetleges együttműködéssel kapcsolatos kérdésre Ungár úgy válaszolt:

„Akit soha semmivel nem lehet meggyőzni, az ne foglalkozzon képviseleti demokráciával. A Jobbik finomította a hozzáállását, nyilván ezt észre kell venni. Ki fog derülni a megfelelő szinteken, a párton belüli döntéshozó szerveknél, hogy milyen kapcsolata lesz az LMP-nek a Jobbikkal, lesz mód ezt a tagsággal megvitatni, ősszel újabb kongresszust hív össze az LMP, ahol mind a szövetségi politikáról lesz módunk beszélgetni, illetve sort kerítünk új társelnök megválasztására is.

Szél Bernadettről úgy nyilatkozott a politikus, hogy a frakcióban együtt fog működni vele, mert a múltban is harcostársként kezelte, továbbra is így viszonyul majd hozzá.

Ungár nyomatékosította:

„azt a hazugságát kell a Fidesznek feltárni, hogy ők nem az Európai Unió ellenfelei, hanem részei voltak, hiszen OV az Európai Tanácsban ülhetett, beleszólhatott a döntésekbe, miért nem tette meg? Ők úgy ellenzékei az Európai Uniónak, hogy nagyon is tevékeny részei. Tagjai a legnagyobb pártcsaládnak. A duruzsoló osztály, vagyis a liberális értelmiség hiába fantáziálgat arról, hogy a Fideszt kizárják. Egy pragmatikus kérdésként kell ezt kezelni: nem zárják ki őket a Néppártból, de ha ki is zárnák, nem lenne ebből nekünk jobb, mert a Néppárt is része egy szörnyűségnek, attól még Orbánnak és pártjának ugyanúgy beleszólása lesz az Európai Unió működésébe.” – ezen gyenge pont kiemelésére Rónai Egon is lecsapott. Kiemelte, hogy örül neki, hogy végre új üzenetet hall az ellenzéktől.

Ungár Péter szerint fontos, hogy a Fidesz szavazóit is meg kell hódítani, nem szabad ignorálni őket, hiszen nélkülük nem nyerhet az ellenzék. Végül humorosan hozzátette: a magyarok a Fidesz médiatúlsúlyát úgy tudják ellensúlyozni, ha beírják a böngészőbe, hogy azonnali.hu.

loading...