Konok Péter felhúzta magát és erővel nekiszaladt a politikai elitnek

Indulatok itt és ott

Az új parlament megalakulása mindenkiben más érzelmeket vált ki. Van, aki dühös lesz, mások mélységes letargiába zuhannak. (Azt nem is említve, hogy egyesek még örülnek is neki!) Ám az egészen biztos, hogy senkinek nem tudja a felháborodását olyan frappánsan megírni, mint Konok Péter.

A közéletben jól ismert író, publicista Facebookon tett közzé két frappáns bejegyzést (itt és itt elérhetőek). Az első egy személyes vélemény:

„Tulajdonképpen én nem voltam katona. 
Ahhoz, hogy az ember virtigli katona legyen, esküt kellett tenni. Anélkül az egész nem ért. 
Eskütételkor mindig van ilyen előimádkozó. És mikor az előimádkozó előimádkozott, hogy „Én, Boronkai Tamás honvéd esküszöm”, előzetes sanda megbeszélés alapján a legtöbben azt zúgtuk válaszul: „Ő, Boronkai Tamás honvéd, esküszik…”. 
A tisztek úgy tettek, mintha nem is hallották volna, egyszerűbb volt ez így (amúgy lehet, hogy nem is hallották, még nálunk is jobban unták a hacacárét, és – velünk ellentétben – ők alkoholhoz is hozzájutottak). 
Szóval, így. Persze a másfél évet azért végigszívtam, de nem ért a nevem. Igazából rohadtul mindegy volt. 
Ja, nekem muszáj volt katonának lennem. És még csak nem is fizették valami jól. Viszont legalább nem nekem kellett szégyellnem magam. 
Nem is lettem politikus.”

Majd valamivel később, párbeszédes formába öntve még gunyorosabban fogalmaz:

„- Képviselő úr, mi a véleménye a Nemzeti Egyetértés Rendszeréről?
– Végtelenül felháborítónak tartom, utálom, gyűlölöm és megvetem, undorodom tőle, azzal ijesztgetem a gyerekemet, ha nem eszi meg a spenótot, a legszívesebben felszántanám, és sóval hinteném be a helyét!!!
– És az Alaptörvényről?
– Érvénytelen, szégyenletes tákolmány, az alkotmányos jog sárba tiprása, legitimitás nélküli fegyver a romlott rablóhatalom kezében! 
– És mégis felesküdött rá?
– Nos, alapelvem, hogy a magánvéleményemet sosem keverem össze az üzlettel.”

Nem mindenki osztja persze Konok nézeteit, ám abban talán egyetérthetünk, hogy a politikai szatíra műfajában elsőrangú! Kíváncsi lennék, hány olyan politikus olvassa, akinek szól és mi az ő véleményük!

 

loading...