Ítéletet mondtak Orbánról: azt kell tennie, amitől a legjobban fél

Kép forrása: EPA

Amikor a hóhért akasztják

A politika igazán nemes tudomány, a vita művészete, ahogy egyesek tartják. Eredete legalább az ókori görögökig nyúlik vissza, amikor is Athénban, a görög városállam agóráján (főterén) sorra vívták szó-párbajaikat a kor nagy szónokai. Egy friss kutatás szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök most ilyenbe kényszerülhet, pedig évek óta a nyilvánosságtól fél a legjobban.

Több mint 11 évvel ezelőtt történt, hogy az akkor még ellenzéki Orbán Viktor utoljára ki mert vitára állni az akkor második ciklusára készülő Gyurcsány Ferenccel. Azóta egyik választás előtt sem mert pástra lépni a Fidesz vezére. Rossz nyelvek szerint azért, mert túlságosan rossz emlékeket okozott neki az említett 2006-os vita, amiben sokak szerint durván alulmaradt, amint ez a későbbi választási eredményeken is látszott.

Orbán rendszeresen takarózik azzal, hogy ő ugyan kiállna, csak épp nincsen kihívója. (Ami nyilván butaság, hiszen Gyurcsány, Karácsony, Szél és Vona mind esélyes kihívók lehetnek). Sokkal inkább arról lehet szó, hogy a miniszterelnök betegesen retteg: a sok hazudás miatt régen elveszítette a kapcsolatát a valósággal és a legelemibb szembesítés is kizökkentené látszólagos nyugalmából. Ez pedig sok-sok szavazó elvesztését jelenthetné, ami könnyen a székébe kerülne.

Csakhogy idén tavasszal talán mégis fordulhat a kocka. Egy friss kutatás szerint ugyanis (melyről a 24.hu számolt be bővebben) a választók óriási többsége követeli a nyilvános miniszterelnök-jelölti vitát.

100-ból 46 ember szerint kritikusan fontos lenne egy ilyen vita,

míg csak 11 olyan ember akad, aki szerint egyáltalán nem fontos. A baloldaliaknál ez a szám 68%, a Jobbiknál 72%. Különösen meglepő lehet Orbánnak, hogy még a saját szavazóinak 40%-a is vitát akar látni.

Mindez azt jelenti, hogy a választók akarata egyértelmű: aki felelős pozíciót akar magának, az ne féljen kiállni elénk elmondani a véleményét. Az már egy másik kérdés, hogy Orbán Viktor ettől fél a legjobban és ezért most csapdahelyzetbe kerülhet. Vagy kiáll és kockáztatja a lebőgést vagy a saját szavazóival is szembemenve tovább bujkál előlünk. Ebből már nehéz lesz kimásznia.

 

loading...