Leleplezzük 11 pontban Orbán sikerét: a hetediktől téged is kiráz majd a hideg

Forrás: politico.eu

Nagyon tanulságos cikk jelent meg „Érdes lepényhal” népszerű blogján. A szerző 11 pontban összegezte, hogy szerinte mi Orbán Viktor sikerének a titkos receptje. A bejegyzést csak idáig több mint 18 ezer ember látta, tehát lehet benne valami még akkor is, ha esetleg minden pontjával nem teljesen értünk  egyet. Íme:

1.  Orbán még mindig Gyurcsány Ferencből él

Érdes lepényhal  szerint Orbán Viktor egész újkori története Gyurcsány Ferencre épül. 2006-ban még Gyurcsányt ünnepeltük  „Orbán-verő” hősként, ám a később kiszivárgó Öszödi-beszéd és a gazdasági világválság együttes hatása tüzelőanyagként fűtötte Orbán politikáját. A cikk szerzője szerint amíg a Fidesz tud Gyurcsányra mutogatni, esélytelen leváltani a rezsimet.

2. Pártkatonák

A második pontban a jól szervezett Fideszt jelöli meg  a szerző, ami nem úgy működik, mint egy igazi demokrata közösség, hanem inkább hasonlít egy miniatürzált hadseregre. Az író emlékeztet minket arra, hogy Orbán még 2004-ben kezdte el építeni a hatalmas párt-adatbázisát, amit 2010-re sikerült kétmilliósra duzzasztania. Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmünket, hogy ennél több szavazója sosem volt a jobboldalnak. A győzelemhez tehát elég lenne  ennél kicsivel több szavazót az urnák elé csábítania a baloldalnak.

3. Világválság

A harmadik helyre a  2008-as világgazdasági válság és annak ma is tetten érhető következményei állnak. Azóta ugyanis bőven felvirágoztak mindenfelé a (szélső)jobboldali mozgalmak. Orbán tehát csak egyik szereplője egy nagyobb szabású eseménysornak, amiben ugyanúgy beletartozik Donald Trump mint Marie Le Pen.

4. Tarlós István

Meglepőnek tűnhet elsőre, de a főpolgármester 2010-es győzelme óta valóban megrendülni látszik Budapesti baloldalisága. Ráadásul Tarlós ügyesen lavírozik a fővárosi érdekeket védő renitens fideszes és az orbán-imádó fanatikus szerepe között.

5. A Fidesz nem terheli a saját választóit

Bizony, minden egyes megszorítást az elmúlt hét évben a kormány sikeresen úgy intézett, hogy vagy az alsóbb rétegektől vett el (áfaemelés, szociális juttatások megnyirbálása, oktatás leépítése) vagy pedig a felső tízezer pénztárcájában nyúlkált (bankadó, stb.). Így a saját középosztálybeli támogatóinak mindig sikeresen tudta beadni, hogy „nincsenek megszorítások”, pedig valójában voltak.

6. Választási redszer

Nagyon fontos.  Orbán úgy szabta át a választási rendszert, hogy ezzel folyamatos töketlenkedésekre kényszerítette az elllenzéki pártokat, akiknek meg kell oldani az együttműködés kérdését. Egyértelmű, hogy 106 közös jelölt kell ahhoz, hogy győzni tudjon az baloldal, de ennek az előkészítése sok időt  vesz el a  felkészülésből.

7.  Kormánypropaganda

Ez nagyon durva. Mi már kezdünk talán immunissá válni az újabb és újabb gyűlöletkampányokra, ám kívülről nézve valami egészen megdöbbentő lehet, hogy Magyarországon gyakorlatilag megszűnt az értelmes közbeszéd. A propaganda ömlik éjjel-nappal minden hullámhosszon és mérgezi a lelkeket, miközben a  valódi  problémákról elég kevés szó esik.

8. Menekültek

A  Fidesz mindig is egy harcias párt volt. Folyamatosan ellenségeket gyártott magának, ám kormányra kerülve szembesülnie kellett vele, hogy háborúskodás helyett most bizony kormányozni kéne, ami korántsem tud annyi szavazót tűzbe hozni. Erre kitalálták, hogy becsületes munkavégzés helyett inkább újabb és újabb ellenségképeket gyártanak. A legnagyobb sikerük az úgynevezett „menekültválság” meglovagolása lett. Ma Borsod megye eldugott falvaiban úgy rettegnek menekültektől, hogy soha az életben nem láttak egyet sem. Az agymosás és a félelemkeltés profibban működik Orbán rendszerében, mint Orwell bármikor is megálmodta.

9.  Az ellenzék

Fentebb már volt szó róla, hogy miért van nehéz helyzetben az ellenzék. De kár lenne tagadni, hogy az ellenzéki politikusok – sokszor önhibájukon kívül – Orbánt segítik, amikor megállapodás helyett egymással kakaskodnak. Ideje volna bizony megtanulni kezet fogni és  együttműködni, ha komolyan gondolják a kormányváltást.

10. Orbán szerencscéje a gazdaságpolitikában

Sok különböző tényező miatt most kedvező a világgazdasági széljárás, ráadásul ma még az Unió is sok pénzt fektet hazánkba. Ezek együtt azt a hatást érik el, hogy az ország statisztikai számai kedvezőnek tűnnek, ami további befektetésekre ösztönzi a tőkéseket. Ez persze ne tévesszen meg senkit: az ilyen fellendülés csak és kizárólag ideiglenesen működhet. Ahhoz persze elegendő, hogy Orbánt ma még hatalomban tartsa.

11. Orbán, mint az új Kádár János

Ahogy Kádár megteremtette  a „legvidámabb barakkot”,  úgy Orbán elhiteti az emberekkel, hogy az ő „hatékony kormányzásának” az ára, ha cserébe szétlopják az országot. Igaz, az állami  szolgáltatások szép lassan a béka feneke alá rothadnak, de erről ugye nem beszélünk. Ráadásul Orbán mostanában egyre többször játszik rá a kádári életérzésre. Ahelyett, hogy a jövő felé vinné az országot, inkább vissza a múltba vezeti.

Ez tehát a 11 pont, ami a híres blogger szerint Orbán sikerének a titka. Igaza van? Téved? Ön mit gondol? Mert erről bizony beszélnünk kell!

 

loading...