BRÉKING! Szembefordult Orbánnal az egyik legközelebbi bizalmasa: omladozik a NER?

Repedezik a rendszer

Az elmúlt héten valami egészen váratlan dolog történt: lehullott a máz Fideszről és kiderült, hogy 2006 óta legnagyobb magyar párt korántsem olyan egységes, amennyire a Orbán Viktor láttatni akarja. Süllyed a hajó, iszkolnak a…?

A hét először Navracsics Tibor, egykori miniszterelnök-helyettes, most uniós biztos meghurcolásától volt hangos. Ő került a „nagyra becsült” Semjén Zsolt kereszttüzébe, mert ki merte mondani a nyilvánvalót: nincs olyan, hogy Soros-terv, ez csak egy újabb töltény a kormányzat propaganda-ágyújában. Persze erre még legyintenénk, mondván, hogy Brüsszelből könnyű kritizálni a magyar miniszterelnököt. Navracsicsnak már nincs mitől tartania. De hogy az a Stumpf  István, aki már 1998 óta Orbán egyik legfőbb bizalmasa, jelenleg pedig az alkotmánybíróság tagja, menjen neki  a rendszernek, az  egészen megdöbbentő.

A HírTV szerint Stumpf a következőt mondta:

„Szerintem az alkotmányosság teljes spektrumának a helyreállítása ma már, öt évvel az új alaptörvény életbe lépése után indokolt lehet”

majd folytatta, hogy

„Amiatt alkotmánybíróként mindenképpen aggályaim vannak, hogy ha rövid távú politikai érdekek, cselekvőképességi vagy döntéshozatali kényszerek miatt átlépünk néhány olyan fundamentális, alkotmányos értéket, például a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmát, akkor hosszú távon lehetetlenítjük el a mindenkori kormányzatoknak a mozgásterét. Tehát én azok közé tartozom, akik tisztában vannak a kormányzati lépések szükségességével és gyors cselekvőképességével, de mindezt az alkotmányos keretek tiszteletben tartásával kell tenni”

Stumpf István káosza

Ha Ön azt gondolná, hogy ez nem is olyan fontos, érdemes megjegyezni, hogy Stumpf korábban aktív közreműködőként vett részt annak az alkotmányosságnak a  lebontásában, aminek a védelmében most felszólalt. És ez nagyon meredek. De mi lehet az ügy hátterében? Erről sajnos nem sokat árul el Stumpf, de mielőtt befejezte volna a mondandóját, képes volt még tovább tromfolni a korábbi állításait és egyenesen nyílt sebnek nevezi a magyar alkotmányosság testén esett sérelmeket. Mégis ki ejtette ezeket a sebeket,  kedves István? A  magyar alkotmányosság vidáman szaladgált a  játszótéren és véletlenül felhorzsolta a térdét? Mégis milyen zavar lehet egy ember fejében?  Vagy már inkább arról van szó, hogy érzi Orbán közelgő bukását és az irháját próbálja menteni?

„Szerintem ma már egyre kevésbé indokolt az, hogy a magyar alkotmányosság testén legyen egy ilyen nyílt seb (kiemelés a szerk.), amit a gazdasági alkotmányossági kompetenciák felfüggesztése vagy korlátozása jelent. Ugye a magyar Alkotmánybíróság a központi költségvetés végrehajtása, központi adónemek, helyi adók központi feltételei, illetékek, járulékok, vámok tekintetében csak meghatározott feltételek esetén indíthat el vizsgálódást”

Bármi is álljon Stumpf „lázadásának” a hátterében, az mindenképpen jó hír nekünk, hogy Orbán rendszerének törésvonalai immár a nyilvánosság előtt is látszanak. Márpedig tudjuk, mi történik a karácsonyi hidegben a repedésekkel: a befolyó víz megfagy és szétrepeszti még a legkeményebb betont is!

Közel már Orbán bukása!

loading...