Orbán ezúttal messzebb ment, mint valaha: nagy nyilvánosság előtt mondta ki, amit még róla sem feltételeztünk

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Orbán Viktor már olyan jól hazudik, hogy tényekkel se kell alátámasztania azt, amit mond. Sőt, konkrétan a kormány által megrendelt tanulmány teljes egészében más eredményre jutott, mint amit a miniszterelnök mondott.

A kormányfő egy csütörtöki ünnepségen tartott beszédet, ahol kifejtette, hogy vannak olyan „színvonaltalan, de elterjedt” nézetek, amik megpróbálják aláásni a kormány elért sikereit.

Szerinte ezek a megalapozatlan kijelentések arra épülnek, hogy a magyar gazdaság csak azért fejlődik, mert európai uniós támogatások állnak rendelkezésre.

Orbán szerint ez azért nem írható az EU-s pénzek számlájára, mert míg a magyar költségvetés 18 ezer milliárd forint, eközben az uniós támogatások évente csak 1000-1500 milliárd forintot tesznek ki nettóban.

A két nagyságrend jól mutatja, hogy nem szabad engednünk, hogy a mostani gazdaságpolitikai sikereket külső tényezőknek tulajdonítsa bárki, mert akkor elveszítünk egy fontos fölhajtó erőt, az elvégzett munkánk sikeréből fakadó fölhajtóerőt

A kormány által rendelt tanulmány azonban mégse támasztja alá a miniszterelnök kijelentését. A tanulmány eredménye szerint, Magyarország konkrétan a béka feneke alatt lenne az Európai Uniós támogatások nélkül.

  • Megállapításra került, hogy a magyar gazdaság 2006 és 2015 között 4,6 százalékos növekedés helyett 1,8 százalékos csökkenést produkált volna az EU-s pénzek hiányában.
  • Az is megállapításra került, hogy a magyar gazdaság kórosan függ az uniós támogatásoktól. A lakossági fogyasztás ebben az időszakban 5,3 százalékkal csökkent, de uniós források nélkül 11 százalékkal esett volna vissza. A legkomolyabb függés a beruházásoknál tapasztalható: a befektetések az uniós pénzek ellenére is csak 2,8 százalékkal nőttek, a támogatás nélkül viszont 31,3 százalékos lenne a visszaesés.
  • A tanulmány végül azt is megmutatta, hogy 2007 és 2013 közötti a foglalkoztatás 280 ezer fővel emelkedett, de uniós pénz nélkül ez csak 105 ezer fős bővülésre lett volna elég.

A teljes beszéd megtekinthető és az aktuális rész 8 percnél kezdődik:

Forrás: 444.hu

loading...