A Fidesz egyik legnagyobb hazugságát nem támasztják alá az adatok!

Fotó: Konyhás István / Népszabadság (nol.hu)

A Fidesz korábban azzal vádolta a szocialista kormányt, hogy a multik pártján állnak, az ő zsebüket tömik ki pénzzel míg a hazai kisvállalkozók a csőd szélén állnak. Ígéreteik alapján, az Orbán-kormány keményebb kézzel kellett volna, hogy bánjon a multikkal, viszont a legfrissebb elemzések ezt nem támasztják alá. Mutatjuk a számokat.

A Magyar Nemzet derítette ki, hogy másfélszer annyi pénzzel tömte ki a fideszes kormányzat a multinacionális cégek és a nagyvállalatok zsebét, mint a szocialista kabinetek. Az egyedi kormánydöntéseket vették figyelembe a vizsgálat során, és mindkét kormányzat esetében hat-hat évet néztek.

Az adatokból azt látni, hogy 2005–2010 között a szocialista kormányok 111,7 milliárd forintnyi állami támogatást adtak a cégeknek beruházásaikhoz, cserébe azok 24 290 új munkahelyet hoztak létre. A Fidesz ennél bőkezűbben a nagyvállalatokkal. Az Orbán-kormány ugyanis 2011–2016 között 164,9 milliárd forintnyi közpénzt juttatott a cégeknek, és 25 092 új munkahelyet hoztak létre.

A 2010 óta hatalmon lévő Orbán-kormány tehát 47 százalékkal több pénzt adott a nagyvállalati szektornak, mint a szocialisták. Miközben a baloldali kabinetek 4,6 millió forintot adtak egy újonnan létrejövő állásért, addig a jobboldali, nemzeti kormány 6,6 milliót.

Talán nem lövök nagyon mellé ha azt mondom, a fidesz szép és hangzatos kijelentéseit nem nagyon támasztják alá az adatok. Ez korábban is bebizonyosodott már, és most is ez derült ki.

loading...