Miniszterelnök kerestetik!

Tanácsok a leendő magyar miniszterelnöknek vagy miniszterelnök asszonynak

1.) Légy tisztában vele, hogy életed legnagyobb megtiszteltetése ért Téged, ami nem adatik meg mindenkinek! Viselkedj hát ennek megfelelően! Mostantól, amíg ezen a poszton vagy, az országodért élj, és azt szolgáld! Nem hatalmat kaptál, hanem hatalmas feladatot és felelősséget.

2.) Légy tudatában annak, hogy bármit teszel, nyomot hagysz az ország történelmében! Cselekedj hát úgy, hogy arra büszke lehessen a nép! Rajtad múlik, hogy egy nagy fejezet, vagy egy rossz emlékű kis bekezdés leszel-e majd a történelemkönyvekben.

3.) Sose felejtsd el, honnan indultál! Ha a hatalom megváltoztat, érdemtelen vagy a feladatra. Mondj le!

4.) Nem az a cél, hogy te legyél a legokosabb. Ezért ne hajbókoló talpnyalókkal vedd körül magad, hanem nálad sokkal okosabb szakemberekkel, akik mernek és képesek veled vitázni!

5.) Ne csinálj családi vállalkozást az országból! Ne a rokonaid, szomszédaid, barátaid, iskolatársaid töltsék meg a fontos pozíciókat! Rátermett, okos emberekkel vedd körül magad, dolgozz együtt velük.

6.) A csapat kiválasztásánál nem játszhat szerepet a jelöltek neme, vallása, pártállása, bőrszíne stb. A lojalitás fontos dolog, de nem pótolja a szakértelmet. Ezt mindig tartsd szem előtt, ha kiválasztod a fontos posztok képviselőit!

7.) Ne tartsd butának a népet! Joguk van tudni az ország valós helyzetéről.

8.) Soha ne hazudj az embereknek! Akkor se, ha rossz hírt kell közölnöd.

9.) Tudnod kell, hogy egy vezetőnek sokszor kell olyan döntést is meghoznia, amely nem növeli a népszerűségét, De döntened kell, hiszen te most nem az egyéni érdekekért, hanem egy ország sorsáért felelsz. Tanuld meg, hogy nem szerethet téged mindenki!

10.) Döntéseidet indokold meg! Úgy beszélj, hogy mindenki értse a szavaidat!

11.) Ne felejtsd el a régi barátaidat, és légy óvatos az újak kiválasztásával!

12.) Tudatosítsd magadban, hogy az ország érdekei nem azonosak a te privát érdekeiddel!

13.) Az ország vagyona nem a saját pénzed! Nem arra költöd, amire akarod, felhasználása a te felelősséged. Nem arra való, hogy kiéld a hobbidat, saját vagyonodat gyarapítsd vagy elosztogasd a talpnyalóknak. Az ország pénzét az ország jobbításának érdekében kell felhasználnod, és mindenkinek tudnia kell, hogy mire költöttél.

14.) Törekedj az országban élő emberek életminőségének javítására!

15.) Vedd tudomásul, hogy ez már a tudás alapú társadalom, törekedj arra, hogy az országban minél több legyen a „kiművelt emberfő”! Tartsd fontosnak az oktatást!

16.) Támogasd a kiszolgáltatott embereket, betegeket, rokkantakat, fogyatékkal élőket! Teremts olyan munkalehetőséget, amelyekben ők is hasznosnak érezhetik magukat!

17.) A munkához való jog és a munkáért kapott tisztességes bér mindenkinek alapvető joga. Dolgozz azért, hogy mindenkinek lehessen munkája, ne kelljen segélyért könyörögnie, de vedd el a segélyt azoktól, akik visszaélnek ezzel!

18.) Ne engedd, hogy az országban éhezés és hajléktalanság legyen! Egyik legfontosabb feladatod ennek a megszüntetése!

19.) Légy tudatában annak, hogy mi fontos az emberek számára!

20.) Teremts biztonságos jogi környezetet!

21.) Szigorúan büntesd meg a bűnözőket, védd meg tőlük a becsületes állampolgárokat! Teremts egy biztonságos országot! Mindenkiben tudatosítani kell, hogy a bűnözés nem kifizetődő.

22.) Törekedj arra, hogy megszűnjön mindenfajta diszkrimináció!

23.) Munkatársaidtól is követeld meg a korrekt viselkedést, ne engedd őket se hatalmaskodni mások felett!

24.) Ne félj a néptől! Amikor csak teheted, beszélgess az utca emberével! Ilyenkor a biztonsági embereket ne vidd magaddal!

25.) Soha ne feledd, hogy az ország egy olyan csapat, ahol mindenkinek megvan a maga feladata, és a legkisebb láncszem is elengedhetetlen a jó működéshez!

26.) Ne feledd, példamutatóan kell viselkedned, hiszen most te vagy az ország első embere! Úgy élj, hogy példaképe lehess egy országnak, és büszkék lehessenek rád a választóid!

27.) Hallgasd meg a kritikákat, és tanulj belőlük!

28.) Ne akard megszabni az embereknek, hogyan éljenek, de teremtsd meg a feltételeit annak, hogy módjuk legyen választani.

29.) Törekedj egy olyan ország megteremtésére, ahol az emberek szívesen élnek, és nem kell azon gondolkodniuk, hogy elhagyják-e végleg a szülőföldjüket!

30.) Úgy dolgozz, hogy büszkén adhasd majd át utódodnak a stafétabotot!

 

Tisztelettel:

Dr. Katona Andrea

magyar állampolgár, feleség és anya, az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatója, a Változást Akaró Szavazók (VÁLASZ) elnöke

loading...