Kiderült az igazság Lázárról – ezt nem lehet letagadni

forrás: nol.hu

Soron kívül. Soron kívül. Soron kívül. Leírhatjuk százszor is, a lényegen nem változtat. Egyértelmű, hogy kézi vezérléssel irányítják kényük-kedvük szerint a hatalmi ágakat. Ügyészség? Ugyan már…

Megérkezett a Legfőbb Ügyészségre Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek az EMIR-rendszer (Egységes Monitoring- és Informatikai Rendszer) kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések miatt tett feljelentése – közölte Fazekas Géza, a szervezet szóvivője egy keddi háttérbeszélgetésen.

A Legfőbb Ügyészség soron kívül továbbítja a feljelentést az illetékes ügyészségnek, amelynek három napja van a feljelentés elbírálására: nyomozást rendelhet el vagy elutasíthatja azt, illetve feljelentés-kiegészítést írhat elő. A szóvivő szerint Lázár János hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést.

Farkas Géza közölte, az érintett céggel és az EMIR-rel összefüggésben a NAV 2010 óta nyomoz költségvetési csalás gyanújával. Az ügyben jelenleg nincs gyanúsított. A szóvivő korai kérdésnek nevezte, hogy az adóhivatali nyomozás és Lázár János feljelentése között lehet-e összefüggés.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap közölte, hogy a magyar kormánynak 18 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak (EB) az európai uniós pályázatok nyomon követését szolgáló EMIR-rendszer kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések miatt.

Az Európai Unió súlyos szabálytalanságokat állapított meg nyolc, 2003 és 2009 között megkötött szerződés ügyében. ” A vizsgálatok során kiderült, hogy a felelős állami szervek a Welt 2000 Kft. részére a közbeszerzési szabályokat súlyosan megsértve, a magyar állam érdekeivel ellentétes módon juttatták el üzleti köröknek annak az informatikai rendszernek a működtetését, amely 12 ezer milliárd forintot kezelt” – közölték.

Lázár János múlt csütörtökön közölte, hogy feljelentést tett a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen Welt 2000 Kft. 2003-2009 közötti tevékenysége miatt.

Az Origo vasárnap az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága jelentéstervezetére hivatkozva azt írta, hogy az EMIR megalkotására, működtetésére és továbbfejlesztésére megkötött nyolc szerződésből hármat Heil Péter írt alá, aki 2002-2007 között a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és jogelődje elnökhelyettese volt, majd dolgozott több minisztériumban és a Miniszterelnöki Hivatalban.

A 2010-es kormányváltás után tanácsadási igazgató lett az Altus Zrt.-nél, amely Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, a DK elnöke és felesége, Dobrev Klára üzleti érdekeltségébe tartozik.

Molnár Csaba, a DK európai parlamenti képviselője kedden közleményében hazugságnak nevezte, az EB már kötelezte a kormányt a visszafizetésre, ugyanis még le sem zárult a vizsgálat.

Szerinte „az EMIR-rendszerrel kapcsolatban korábban kilenc független vizsgálat is kimondta, hogy nem történt törvénytelenség”. Szerinte új szakaszába léptette a kormány „a Gyurcsány Ferenc ellen több mint 10 éve tartó lejáratókampányt”.

Forrás: HVG.hu

loading...