A Momentum felajánlotta a lehetőséget, hogy megszabaduljunk Orbán Viktortól; olvasd el, hogyan

A Momentum Mozgalom már számtalanszor bizonyította, hogy őket tényleg érdeklik a magyar ügyek, az emberek mindennapjai és azok problémái. Őket is felháborította a CEU egy hét alatt végbevitt lemészárlása.

Sikeresen megfúrták az olimpia hazaáruló tervét, ami csődbe vitte volna a magyar gazdaságot, de Orbánéknak még hatalmasabb vagyont hozott volna. Beterjesztettek népszavazási kérdéseket, amit a Nemzeti Választási Iroda el is fogadott és pontosan határidőre össze tudták gyűjteni a szükséges aláírásokat, sőt jóval többet is annál! A Fidesznek nem is maradt más választása a több, mint 250 000 aláírást látva, azonnal visszavonták agyament ötletüket az olimpiáról.

A Momentum jelenleg az országot járja, hogy a helyi ügyekkel is megismerkedjen, de ennek ellenére sem feledkeznek meg az országos történésekről sem. A szégyenteljes CEU-törvény elfogadása után újból beterjesztettek népszavazásra kérdéseket, amik jóváhagyására várnak.

Az egyik kérdés a CEU függetlenségéről és annak további működéséről szól. E-mailben megkérdeztük a Momentumot, hogyan szól pontosan a benyújtott kérdés: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 9., 76., 77., 115., 117. §-ait a 2017. április 4-én hatályban volt szövegük szerinti tartalomra módosítsa?” – válaszolta portálunknak a párt.

A másik kérdés pedig a miniszterelnöki mandátum hosszával foglalkozik. Ezt két formában adták be: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”. Illetve: “Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”

Mint ahogy a Momentum Mozgalom a hozzánk eljuttatott válaszában írja: „A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) tettünk adatvédelmi bejelentést, ami minden országos népszavazási kérdésnél az első lépés. 2017. április 4-én, a törvény elfogadásának napján tettük ezt. A NAIH-nak 8 napja van, hogy tudomásul vegye a bejelentést, vagy hiánypótlásra szólítson fel, ez utóbbi néhány napot vehet pluszban igénybe, és kicsi az esélye. Ezután mehet a Nemzeti Választási Bizottsághoz a kérdés. Az NVB 30 nap alatt dönt a kérdésről.” Az NVB dönthet úgy, hogy visszautasítja valamelyik kérdést, például formai problémákra hivatkozva – ezért nyújtottak be két formában kérdéseket a miniszterelnöki mandátumot illetően. Hajnal Miklós, a párt szóvivője úgy nyilatkozott a HírTV-nek, hogy „ha elutasítják a kérdéseket, annak egészen biztosan politikai okai lesznek.”

A Momentumnak a sikeres jóváhagyást követően, 120 napja lesz 200 000 aláírás összegyűjtésére. Az olimpia ellenes kampányban 266 151 szignót voltak képeket begyűjteni. Szóval, ugyanezt a teljesítményt nyújtva most is meglehet majd a kellő számú aláírás.

Aki pedig a két népszavazás költségei miatt aggódik, azok megnyugodhatnak, ugyanis a Momentum egy szavazással kívánná letisztázni mindkét témát. „A két ügyben egyszerre adjuk le az NVI-nek a kérdéseket, így valószínűleg egyszerre indulhat a gyűjtés mindkét témában. Így logikusan a népszavazás is egy napon lenne, a köztársasági elnök kiírhatja így.”

Amennyiben összejön a Momentum Mozgalom terve, sem Orbán Viktor, sem Gyurcsány Ferenc nem lehetne már soha többé miniszterelnöke Magyarországnak. Ez megakadályozná azt is, hogy az ország e két ember örökös politikai csatározásának, egymás lejáratásának helyszíne legyen. Végre valahára mindkettő eltűnne a süllyesztőben, ott, ahová valók. Feledésbe merülne mindkét tolvaj alakja és megkezdődhetne valami új, ami felpezsdíthetné a magyar közéletet, politikát.

Ehhez az kell, hogy mindannyian támogassuk a népszavazási kezdeményezést, amint a Momentum elkezdi gyűjteni az aláírásokat!


Nagy Zsolt

loading...