Botrány a közoktatásban: ezt a trágár szót taníttatják meg gyerekeiddel alsóban!

Kép forrása: Index.hu

Az Index kapott olvasói levelet arról, hogy olyan szavak szerepelnek egy diákszótárban, amelyek nemhogy 7 éves gyermekeknek, de még 14 éveseknek sem biztos, hogy tankönyvi példaként kellene szerepelniük. Ne legyünk álszentek, középiskolában már mindegyik gyermek ismeri az értelmüket, viszont az óvodából kikerülve az Ablak-Zsiráf helyett nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb választás.

Lássuk, miről is van szó pontosan:

14683719_6cd6b038b826e1d9ca70aa7f56b737fa_wm

Ezek a szócikkek Szinonima Szótár Diákoknak című kiadványban szerepelnek, amire olvasónk 11 éves húga egy fogalmazás megírása közben bukkant rá. A könyvet pár éve, azaz 2. vagy 3. osztályban vették, az iskola által kiosztott, megvásárolható és ajánlott segédanyagok listája alapján. Az egyébként felvidéki iskolában is felháborodtak, ők sem tudtak róla, milyen szavak szerepelnek az általuk alsósoknak is ajánlott szótárban.

Az Index megkereste a szótár kiadóját, a Puedlo Könyvkiadót, amelytől a következő válasz érkezett.

„Az említett kiadvány szerkesztői több hasonló szótár jellegű kiadványt is készítettek, volt referenciájuk és tapasztalatuk ezen a területen. A kiadónk célja egy modernebb, nemcsak a köznapi szavakat magyarázó, de a szleng kifejezéseket is tartalmazó diákoknak szóló szinonima szótár elkészítése volt. A kiadványokat lektorálva és korrektúrázva nyomdakészen kaptuk meg. A kölcsönös bizalmi elv alapján tiszteletben tartottuk a szerzői szabadságot.”

Hát, köszönjük szépen! Legalább most már a 7 éves tanuló nemcsak a baszik szót fogja ismerni, hanem a kúr szó jelentésével is tisztában lesz! Ilyenkor hol van a Klik?

loading...