Orbán hajmeresztő kijelentést tett – Magyarországnak nincs jogosultsága létezni?

kép forrása: Szeka blog

A Spiegel Online német hírportál Orbán Viktor kormányfőnek az Antall József Tudásközpont és a Konrad Adenauer Alapítvány csütörtöki brüsszeli rendezvényén mondott beszédével kapcsolatban közölt írást – számol be a 24.hu.

A cikkben többek között azt írják: “az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Orbánnak az EU jelenlegi helyzetéről adott elemzésében vannak nagyon is megfontolásra méltó részek”, mindenekelőtt a gazdasági dinamizmus hiányával kapcsolatban. Viszont furcsának tűnt, és a hallgatóságban kételkedést váltott ki az a kijelentése, miszerint

„egy olyan nemzet, amely nem tudja újratermelni magát, nem érdemli meg, hogy létezzék.”

Ez a kijelentés legfőképp azért problémás, mert a kormányfő nem hazánkra vonatkoztatta, mégis ránk illik.

Az „Orbán hőzöng Martin Schulz ellen” című írásban a szerző, Peter Müller kiemelte, hogy a kormányfő beszédében Európára veszélyes politikusnak nevezte Martin Schulzot, a német szociáldemokraták kancellárjelöltjét, akiről elmondta, hogy tiszteli, mert nagy harcos, de úgy véli, nem értette meg az európai politika három fontos elemét, a vallást, a nemzetet és a piacot, és súlyos helyzetet jelez, hogy egy ilyen ember német kancellár lehet.

A Spiegel Online szerzője a többi között hozzátette, hogy Orbán és Schulz viszonya már régóta feszült. A miniszterelnök beszédével kapcsolatban kiemelte:

Orbán Viktor nem mondta meg, miként fér össze “Európa ostorozása” azzal a ténnyel, hogy Magyarország az EU-s támogatások egyik legnagyobb haszonélvezője,

az pedig teljesen nyitott kérdés, hogy mennyi szövetségest találhat az EU-ról alkotott nézetei érvényesítéséhez, mert számos tagállam készen áll arra, hogy az új amerikai elnök, Donald Trump jelentette kihívásra szorosabb együttműködéssel válaszoljon.

Ha Orbánon múlna, hogy Magyarország újra tudja-e termelni magát, valóban nem lenne jogosultságunk a létezésre. Nézzük meg, miért is, méghozzá Orbán szempontjai alapján:

  • Vallás: a Ferenc pápa féle tanítások viszonylatában tekintve Magyarországot, azok aligha adnak okot az újratermelésre, maximum az újraértelmezésére a katolicizmusnak, hiszen a kereszténydemokrata szellemiségű kormányunk mint a kereszténységtől, mind a demokráciától meglehetősen távol áll.
  • Nemzet: Orbán számára a nemzet egy olyan fogalom, amely egyenlő a Fidesszel. A nemzethez az tartozik, aki kellőképp lojális a párthoz. Emlékszünk? „A haza nem lehet ellenzékben!”
  • Piac: A legkényesebb rész. Ahogy a cikkben is írják, Orbán félreértelmezte ezt a kérdéskört, hiszen az egyik legnagyobb haszonélvezői vagyunk az EU-nak. Ha most kiszakadnánk, el tudjuk képzelni Matolcsy Györgyről vagy akár Varga Mihályról, hogy egy önellátó gazdasági modell felállításával biztosítják majd az újratermelődést?

A szomorú igazság az, hogy nekünk csak az Európai Unió segítségével lehet „jogosultságunk” fennmaradni. Orbán tehát ezen kijelentése ránk, magyarokra vonatkozik leginkább, és mindez neki köszönhető…

loading...