Sokkoló nyilatkozatokat tettek Európa vezetői – téged is manipulál az orosz gépezet

Magyarországon közel kilencven olyan honlap és blog működhet, amelyek beleillenek az orosz információs hadviselést bemutató leírásokba. Többségükről nehéz eldönteni, hogy önszorgalomból szolgálják-e ki az orosz propagandacélokat, vagy egy nagyobb dezinformációs hálózat részei.

„Svéd diáklányt erőszakolt meg a kompon öt migráns” – írta a Meteon.org nevű álhíroldal a svéd Aftonbladet lap videóját felhasználva. Csakhogy az eredeti hír az egy svéd diákoknak szervezett, partizással egybekötött hajóútról (nem komp) szólt, amin a diákok szétcsapták magukat, és négy (nem öt) férfit nemi erőszak gyanújával letartóztattak. A hírben nem szerepelt, hogy a négy férfi migráns lenne, a rendőrség semmit nem árult el róluk. A Meteon anyagában szereplő 30 másodperces videóban pedig szereplők beszédét alámondással meghamisították, olyan mondatokat adva a szájukba, mint „haha, meg fogjuk erőszakolni a diáklányokat” – írja a VS.hu.

„Nem bírt a legmodernebb orosz tankkal az amerikai csúcstechnika” – ez pedig már az Orientalista.hu egyik friss anyagának a címe. Ez a hír az orosz haditechnika fölényéről szól, mert egy amerikai TOW páncéltörő rakéta meg sem kottyant egy orosz T-90-es harckocsinak, a mellékelt orosz nyelvű videóban pedig megmutatják, mennyire kiváló is a T-90-es.

A március 22-ei brüsszeli merényletek után délután a magyar közszolgálati média is felkapta a Szputnyik orosz propagandaoldalról származó hírt, hogy a támadások elkövetői iszlám hitre áttért fehéroroszok voltak.

Az orosz információs hadviselés egyre kiterjedtebb. A kelet-európai országok – különösen Lengyelország – után megjelent Németországban és Franciaországban is. Németországban diplomáciai botrány lett abból, hogy egy 13 éves orosz származású kislány azt hazudta, menekültek erőszakolták meg, pedig csak elszökött otthonról a szülei elől. Oroszország azonban azzal vádolta meg Németországot, hogy csak el akarják titkolni, hogy migránsok követtek el nemi erőszakot. Az orosz propagandának az utóbbi időben időben egyébként is az egyik legfontosabb eleme a migránsokrokról szóló rémhírek terjesztése, egyszerre támadva ezzel az Európai Unió menekültválságot kezelni próbáló politikáját, egyúttal kételyeket ébresztve az európai emberekben, hogy a vezetőik meg tudják és akarják védeni őket az iszlamista veszedelemtől.

Merkel is megszólalt az ügyben

Kedden Angela Merkel német kancellár tőle szokatlanul egyértelműen beszélt arról, hogy hazáját fenyegetés éri. A norvég miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján ezt mondta: „Most már jóideje, és ezekben a percekben is szembe kell néznünk azokkal az internetes támadásokkal és hamisított hírekkel, amelyek Oroszországból jönnek. Kiberháborús eszközökkel és megtévesztéssel Oroszország megpróbálhatja befolyásolni a jövő évi németországi választásokat.”

Merkel szavai azért nagyon kemények, mert a titkosszolgálati csatákat a legritkább esetben vívják a nyilvánosság előtt. Ha egy állam veszélyben érzi magát, akkor sem feltétlenül köti ezt a világ orrára, nehogy gyengének látsszon. Az ellenséges lépések nyilvános leleplezése ugyanakkor üzenet is lehet a támadónak, hogy az ellenséges cselekményeket nem tűrik tovább – számolt be a 444.

A NATO-főtitkár véleménye

Október végén Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára fakadt ki az orosz fenyegetés miatt. Ebben szerepelt a hagyományos fegyveres készülődés is, de szót ejtett a kiber-hadviselésről, ahogy azt a német kancellár is tette.

„Évek óta jelentős fegyverkezést tapasztalunk Oroszországban, 2000 óta reálértéken megháromszorozták a katonai kiadásaikat. Ehhez jön még, hogy nemcsak költenek rá, de használják is a szomszédaik ellen, ahogy ezt Ukrajnában láthattuk. Oroszország nagyon sokat fektet propagandába, különböző politikai csoportokat támogatnak, hogy befolyásolják a belpolitikai vitákat szerte Európában.”

Donald Tusk is beleállt az ügybe

Négy nappal a NATO-főtitkár előtt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is az orosz fenyegetésről tartott sajtótájékoztatót. Tusk ezt mondta a tanácskozás után: „Sokféle orosz aktivitásról számoltak be a vezetők: légtérsértésekről, dezinformációs kampányokról, kibertámadásokról, politikai beavatkozásokról az EU-ban és azon kívül is, összetett eszközrendszer bevetéséről a Balkánon, és az MH17-es gép lelövéséről szóló vizsgálatról.”

Járjunk nyitott szemmel, mert az oroszok már a neten vannak!


Oszd meg ezt a cikket, hogy mások is lássák, hogy működik az orosz propagandagépezet!

loading...