Sokkoló eredményeket hozott az Index megrendelt kutatása Rogánról

Tulajdonképpen senkit nem érdekel Rogán helikopterezése – ez derül ki az Index megrendelésére a Závecz Research kutatóintézet által készített országos reprezentatív felmérésből. A magyarok fele nemcsak arról hallott, hogy Rogán Antal helikopterrel utazott egy ismerőse esküvőjére, de még arról is értesült, hogy a miniszter először letagadta, hogy a luxusjárművel érkezett. A baloldaliaknak és a szegényebb, iskolázatlanabb Fidesz-szavazóknak szúrta a szemét az urizálás, de a magyarok többsége szerint (akár hallottak-e róla, akár nem) ez az esemény nem eléggé durva ahhoz, hogy Rogán Antalnak a miniszteri posztról le kelljen mondania – írja az Index.

A probléma nem a helikopterezéssel volt, hiszen azért nem mondatunk le minisztert, mert szereti a luxust (sajnos). Rogán hazudott. Ráadásul nem is ilyen-olyan hantát engedett meg magának, hanem egyszerűen letagadta, hogy helikopterezett volna, és mindenkit perrel fenyegetett, aki ennek ellenkezőjét állítja. Később ezt ő maga is elismerte, bocsánatot azonban azóta sem kért.

Az Index megbízásából az elmúlt napokban a Závecz Research végzett országos reprezentatív közvélemény-kutatást a kérdésről – az eredmények beszédesek, és legalább annyira szólnak a következmények nélküli magyar politikával szembeni apátiáról, mint Rogán konkrét ügyéről.

A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 80%-a hallott a helikopterezésről, és az emberek fele nemcsak arról tud, hogy a Rogán-család mivel utazott, hanem azt is hallotta, hogy ezt a miniszter utólag megpróbálta letagadni azt, mégis, a válaszadók között jóval többen voltak azok, akik szerint a miniszternek nem kell lemondania a posztjáról. Majdnem minden második ember gondolja így, miközben nem egész egyharmados a lemondatni akarók tábora.

Az esemény teljes egészéről tájékozottak körében ugyanannyian akarják Rogán lemondását, mint a maradását (40 illetve 41%). A részlegesen informáltak (ők azok, akik hallottak a helikopterrel való utazásról, de arról nem, hogy ezt először letagadta a politikus) már sokkal kevésbé lemondáspártiak: 25%-uk szerint mennie kell Rogánnak, 59%-uk szerint viszont ezek után is maradhat miniszter.

A legtöbben azzal érveltek, hogy azért nem kell lemondania a politikusnak, mert ennél sokkal súlyosabb ügyek miatt sem szoktak lemondani a politikusok. Závecz Tibor szerint az adatok alapján úgy tűnik, hogy a magyar lakosságnak igen magas a botránytűrő képessége. Másképpen megfogalmazva: a választópolgárok botránytűrő-képessége olyan magasságokban van, ahol már a korábbi botrányok léte igazolja az újabbakat, így egy hazugságon kapott miniszter már nem veri ki a biztosítékot Magyarországon.

A helikopterezés után mi következik? Egy másik botrány, amit ugyanúgy eltűrünk majd, mert Rogán sem mondott le? Azt követően pedig egy harmadik? Meddig toljuk a saját ingerküszöbünket? Melyik az a pont, ahol tovább már nem engedjük a Fidesz ámokfutását? Létezik ilyen?

Oszd meg ezt a cikket Te is, hogy sokakhoz eljusson, mennyire nem érdekel minket a jövőnk!

 

loading...