A Momentum tárt karokkal várná Ukrajnát az EU-ba és a NATO-ba

MTI/Máthé Zoltán

A Fidesz részéről Szijjártó Péter külügyminiszter és Kövér László házelnök is megerősítette, hogy addig, amíg a kárpátaljai magyarokat diszkrimináló nyelvtörvény érvényben van, Magyarország a nemzetközi fórumok előtt minden ukrán kezdeményezést blokkolni fog, így például Ukrajna NATO-és EU-tagságát is.

A Momentum ezzel nem ért egyet, szerintük a magyarok elleni nyelvtörvény nem ok arra, hogy blokkoljuk az ukránok NATO- és EU-tagságát. Érdekes, hogy a párt szerint egy olyan országot szívesen látunk az EU-ban, amelyik nem engedi a kisebbségben élő honfitársainkat megszólalni a saját anyanyelvükön.

Ennek kapcsán felszólalt Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője, aki szerint Ukrajna NATO-tagságának blokkolása a kárpátaljai magyarok életét veszélyezteti a kormány. Cseh szerint az ukrán nyelvtörvényt módosítani kell, de az NATO-és EU- tagságnak a blokkolása nem arányos válasz. Cseh azt is megjegyezte, hogy

„a magyar kormány vétójával valójában csak Vlagyimir Putyin jár jól, a lépés az egész régió stabilitását veszélyezteti. Ukrajna euroatlanti integrációjának hiánya vezetett oda, hogy kárpátaljai magyaroknak is meg kellett halniuk Putyin piszkos háborújában.”

A Momentum érvelése meglehetősen ingatag, még az LMP is állást foglalt a kérdésben, és azt nyilatkozta, hogy nem értenek egyet Cseh Katalinékkal.

Az LMP álláspontja szerint minden eszközt meg kell ragadni a kárpátaljai magyarok védelme érdekében.

„Ukrajna NATO és Uniós csatlakozásának blokkolása nem túlzó reakció, hanem annak a bizonyítéka, hogy Magyarország ebben a kérdésben valóban nem alkuszik, és nem csak a szavak szintjén tesz meg mindent a kisebbségben élő magyarok jogaiért. Nem lehet egyszerre azt állítani, hogy létezik euroatlanti értékközösség, ahol bizonyos normák teljesülését mindenkitől elvárjuk, de Ukrajna esetében az őshonos kisebbségek jogfosztását megengedjük. Magyarország kötelessége, hogy a határon túli magyarok érdekeit minden rendelkezésre álló eszközzel megvédje, akár az Európai Unióval szemben is” – írta a párt frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt és országgyűlési képviselője, Ungár Péter közös közleményében.

Nehezen érthető, hogy a Momentum miért az ukrán érdekeket védi a magyarok helyett. Még ha a Fidesz kampánycélból is akarja blokkolni az ukrán kezdeményezést, egy demokrata gondolkodású ember nem fogadná jó szívvel Ukrajnát az európai értékközösségünkbe, sem a NATO-ba.

loading...