Szörnyű, népsanyargató dolgok derültek ki Orbán bandájáról – ettől te is beülnél egy tankba

forrás: nol.hu

Vannak hírek, amikre nem tudunk nem odafigyelni. Ilyenek azok, ahol arról lehet hallani vagy olvasni, hogy a kormány mennyi pénzt költ stadionokra, kisvasútra vagy épp kormány-közeli vállalkozók zsebének megtömésére. De miből van ennyi pénz, amit el tudnak szórni?
Nem csak EU-s támogatásból, hisz mi is fizetünk adót, így joggal mondhatjuk, a mi adónkból gazdagodnak meg. És mennyi adót fizetünk? Mutatjuk:

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanulmánya szerint, Magyarország továbbra is dobogós helyen áll, az egy munkavállalóra jutó adók és járulékok mértékét illetően.

A szervezet nemrég kiadott, 2016-os számokra támaszkodó összesítése szerint hazánkban – családi kedvezmények nélkül – a bruttó fizetések 48,2 százaléka landol az államnál. Ennél magasabb adóék (adók és járulékok a teljes bérköltség százalékában) csak Belgiumban (54 százalék) és Németországban (49,4 százalék) van. A régiós országok közül Csehország áll hozzánk a legközelebb – a teljes listán a nyolcadik helyen – átlagosan 43 százalékos adó- és járulékfizetési szinttel, míg Szlovákia a tizenkettedik, 41,5 százalékkal, Lengyelország pedig a huszonharmadik, 35,8 százalékos adóékkel.

A legalacsonyabb, a bruttó jövedelem 21,8 százalékát kitevő kötelezettséggel Svájcban kell számolni Európában, míg az uniós tagországok között Írországban a legkisebb, 27,1 százalékos az adóék.

A családi adókedvezményeket figyelembe véve hazánk esetében valamelyest kedvezőbb a kép: ahol a szülők házasok és legalább két gyermekük van, keresetük 33,7 százaléka megy az államnak. Ezzel az eredménnyel a tizenegyedik helyen áll hazánk, ám a 26 százalékos OECD-átlagtól így is jócskán elmaradunk. Cseh-, Lengyelország és Szlovákia e téren három-hat százalékponttal áll jobban Magyarországnál, adta hírül a mno.hu.

Így azért világosabbá válik, miből tudunk mi magyarok még külföldi régiókat is támogatni, óvodákat építeni határon túl, és miből tudunk rekord összegért megrendezni egy világeseményt. Nem tudom hova vezetne az, ha lenne beleszólásunk abba, hogy az adónkat mondjuk az egészségügyre fordítsa a kormány, ne pedig stadionépítésre.

Addig is marad a felháborodás és az elképzelt tank, amibe mindannyian beleülnénk, hiszen hülyére vesznek minket, és a látszatintézkedéseket is a mi pénzünkből valósítják meg.

 

loading...