Itt a hétfői csapás: soha nem látott büntetés kapnak Orbán miatt a magyarok

Behívót kapnak a magyarok.
Fotó: Ellenszel.hu

Soha nem látott büntetéssel sújtja a magyarokat a korrupt Orbán-kormány miatt az Európai Bizottság.

Népszava tudta meg, hogy

Nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

A döntés a 2022. december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik, az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságai december végén értesítették erről a testület szolgálatait és a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságokat. A program hazai megvalósítását koordináló Tempus Közalapítvány a lap kérdésére azt közölte, hogy a jogállamisági határozatnak nem címzettje az Erasmus plusz program, tehát homlokegyenest mást mondanak, mint a Bizottság.

Hazánkban eddig 21 egyetem került alapítványi kezelésbe, többek közt a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a MOME, az SZFE, de a legtöbb nagy vidéki egyetem is, és mint a Népszava írja, eddig ezek jelentős EU-s támogatásokat kaptak. Az Európai Bizottság adatai alapján 2020-ban 22 622 magyar vett részt az Erasmus+ külföldi csereprogramjaiban a felsőoktatás, a szakképzés, az iskolai oktatás és a felnőttképzés területén, amit az EU 40,45 millió euróval támogatott.

A decemberben befagyasztott 2600 milliárd forintba esik ugyanis a felzárkóztatási támogatások egy része, ráadásul akkor a pénzügyminiszterek utasítást adtak arra is, hogy

az Unió nem köthet új pénzügyi megállapodást a 2021-es fideszes törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve az ilyen alapítvány fenntartásába került jogi személlyel.

Az EU aggályosnak tartja egyrészt, hogy a kiszervezett intézmények működési modellje nem biztosítja a közösségi források átlátható kezelését, másrészt azt is, hogy magas rangú politikai tisztségviselők kerülnek az alapítványok vezetőségébe. Ha ezeket korrigálja a kormány, akkor kaphatják meg újra ezeket a támogatásokat a kiszervezett egyetemek.

loading...