Európa megcsinálta: az eurózónában egyszámjegyű az infláció

Kép forrása: AFP

Egy számjegyűre esett vissza az éves infláció az eurózónában: december végén 9,2 százalékon állt, derül ki az Eurostat pénteki gyorsjelentéséből. Novemberben már csökkenni kezdett az infláció, de akkor még 10,1 százalékon állt. Ezzel szemben Magyarországon továbbra is brutális a drágulás. Kinek mit tudott intézni a központi bankja és kormánya.

Az Európai Központi Bank (ECB) az utóbbi hónapokban lendületes iramban növelte meg a központi banki alapkamatot, hogy költségessé tegye a kiköltekezést és visszafogja az emelkedő árakat. Az ECB készen áll a rendelkezésére álló eszközöket bevetni, hogy elérje a középtávú inflációs célját, mondta Christine Lagarde, a központi bank elnöke decemberben.

Az eurózóna országainak többségében csökkent az infláció az utóbbi hónapban:

Németországban 11,3 százalékról 9,6 százalékra esett, Spanyolországban (5,6%), Luxemburgban (6,2%) és Franciaországban (6,7%) volt a legalacsonyabb az infláció szintje az eurót használó országokban, míg Lettországban (20,7%), Litvániában (20%) és Észtországban (17,5%) volt a legmagasabb a zóna országai közül.

Ha az Európai Központi Bank meg tudta oldani a helyzetet, akkor Orbánék miért nem? 

loading...