Olyan súlyos kijelentés érkezett Brüsszelből a magyar pénzekkel kapcsolatban, hogy azonnal beszakadt a forint

„Értékelésünk szerint bár Magyarország a helyes irányba tett lépéseket, de ha a 17 kiigazító lépést megnézzük, akkor egyszerűen lehetetlen arra a következtetésre jutni, hogy ezek teljesen megszüntetik az uniós költségvetésre és az uniós pénzekkel való hatékony gazdálkodásra leselkedő veszélyeket Magyarországon” – jelentette ki a Portfolio szemléje szerint egy ma délelőtti fontos európai parlamenti sajtótájékoztatón Petri Sarvamaa, az Európai Parlament magyar jogállamisági helyzettel kapcsolatos egyik társ-jelentéstevője. A kijelentés elhangzása után beszakadt a forint.

Sarvamaa az egész jogállamisági rendelet megteremtésében, a tárgyalásokban kulcsfontosságú szereplő volt és éppen ezért komoly súlya van a többi uniós intézményre is annak, amit mondott. Behatárolja ugyanis mind az Európai Bizottság, mind a tagállamokat tömörítő Tanács mozgásterét abban, hogy utóbbi kettő milyen értékelést adhat a magyar helyzetről az eddig teljesített vállalások alapján.

Az EP-képviselő utalt rá, hogy információi szerint a Bizottság vagy a héten, vagy az azt követő héten fogadja el az értékelését a magyar jogállamisági eljárás lezárásáért tett 17 féle korrupcióellenes, illetve közbeszerzési intézkedésről, tehát lehet csúszás a november 22-i dátumhoz képest.

Az európai parlamenti képviselő ezután kijelentette: azt várják el a Bizottságtól a fenti saját megállapításukkal összhangban, hogy a Bizottság is úgy értékeljen majd:

az uniós költségvetésre leselkedő veszélyek továbbra is fennállnak a magyar helyzet miatt, és éppen ezért a Bizottság majd fenntartja azt a tanácsi döntéshozatali javaslatát, amit szeptember 18-án fogalmazott meg.

Abban az volt benne, miszerint három magyar Operatív Program kötelezettségvállalási keretét 65-65%-ban függesszék fel összesen mintegy 3000 milliárd forint volumenben, illetve ha a tanácsi döntésig még nem fogadja el a Bizottság ezt a szóban forgó három programot, akkor a Tanács egyelőre tiltsa meg a Bizottságnak, hogy ezeket elfogadhassa, valamint ezzel párhuzamosan a Tanács tiltsa meg, hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványok egyelőre EU-forrásokhoz juthassanak.

Az EP felőli negatív értékelés, illetve az, hogy a német kormánypártok a múlt héten átvittek a német parlamenten egy olyan határozatot, ami a magyar felzárkóztatási EU-források egy részének felfüggesztését szorgalmazta,

együtt jelentősen növeli annak esélyét, hogy végül a tagállamokat tömörítő Tanácsban tényleg felfüggesztik egyelőre a felzárkóztatási pénzek egy részét. Ez lehetett az a befektetői percepció, amire hirtelen jócskán megütötték a forintot és azóta is 413 körül jár az euróval szemben.

Azt is jelezte Sarvamaa: a magyar előrelépés alapján azt még meg kell várni, hogy a Magyarország felé felfüggesztett összeg megegyezik-e majd a fenti javaslatban megfogalmazott 7,5 milliárd euróval, vagy csökkenteni fogják. Azt azonban leszögezte: az rendkívül fontos az EP számára, hogy a Bizottság ne állítsa le a jogállamisági eljárást, hogy ne sérüljön a hitelessége és fegyelmező ereje.

loading...