Döntött a román hatóság: gyűlöletbeszédnek minősítették Orbán beszédét, értesítik a magyar hatóságokat is

Kép forrása: MTI

Orbán Viktor még a nyáron mondott egy felháborodást keltő beszédet Tusványoson, ami után az egyik főtanácsadója azt mondta, hogy az „tiszta náci beszéd” volt, mert a magyar miniszterelnök fajok keveredéséről beszélt benne.

Orbánt Alexandru Muraru, a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője még augusztusban jelentette fel a román diszkriminációellenes tanácsnál (CNCD). Szerinte a magyar kormányfő rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket tett Tusványoson, ahol „kevert fajú” Európa elleni fellépésről is beszélt. Muraru akkor azt nyilatkozta, hogy Orbán beszéde „olyan faji ideológiákból merít, amelyek több millió áldozatot követeltek a 20. században”.

A Tanács most hozott döntést, értesült az Agerpres román hírügynökség:

A döntés értelmében nyilvánosan elítélik Orbán Viktor beszédét, és gyűlöletbeszédnek minősítették Orbán július 23-i tusnádfürdői kijelentéseit.

A testület indokoltnak látja azt is, hogy értesítsék az illetékes magyar hatóságokat, hogy elemezhessék Orbán Viktor kifogásolt cselekedeteit, és meghozhassák a megfelelő intézkedéseket.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke már korábban jelezte, hogy a magyar miniszterelnök diplomáciai mentességet élvez Románia területén, ezért a testületnek nincs hatásköre eljárni az ügyben, bár kötelessége minden beérkező feljelentést megvizsgálni. Asztalos azt mondta: ha nem lenne a diplomáciai mentesség, ő maga kezdeményezett volna eljárást Orbán kijelentései ügyében.

loading...