Rakétatámadás: Orbán összehívta a Védelmi Tanácsot

Akkorát emel az adón a Fidesz, amitől egész Európa megrökönyödne
Fotó: Ellenszel.hu

A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba – írja Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Twitteren.

Az M1 kedd este közölte, hogy leállt a Barátság kőolajvezeték, mert rakétatalálat érte az áramellátóját a belorusz-ukrán határon.

A Molnak a köztévé szerint 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni. Alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani, a 90 nap elegendő lehet ahhoz, hogy a déli szállításokat megszervezzék.

A BBC szerint ezek a legfrissebb hírek arról, hogy kóbor orosz rakéták találtak el egy farmot egy lengyel faluban, és két ember meghalt:

  • A lengyel nemzetbiztonsági tanács összeült, miután a hírek szerint orosz rakéták csaptak le egy farmra Przewodówban, az ukrán határ közelében.
  • Hivatalos megerősítés még nem érkezett a lengyel kormánytól vagy amerikai tisztviselőktől. Az eredeti forrás az AP jelentése szerint az amerikai hírszerzés volt.
  • A Pentagon szóvivője így nyilatkozott: „Tisztában vagyunk azokkal a sajtóértesülésekkel, amik szerint két orosz rakéta csapást mért Lengyelországon belül, az ukrán határ közelében. Elmondhatom, hogy jelenleg nincs olyan információnk, ami megerősítené ezeket a jelentéseket, de tovább vizsgáljuk az ügyet.”
  • Az orosz védelmi minisztérium „szándékos provokációnak” nevezte a jelentéseket.
  • A nap folyamán több tucat orosz rakéta vette célba Kijevet és más ukrán városokat. Ukrajna szerint Oroszország több mint 90 rakétát lőtt ki, amik közül 73-at lelőttek.
  • Ukrajna azt állítja, ez volt Oroszország legnagyobb csapása az ország energiarendszere ellen a februári invázió óta – rengeteg áramszünet következett be, mivel az infrastruktúra megsérült.
loading...