Rakéták csapódtak be Lengyelországban, ketten meghaltak

Az Orbán-kormány megsemmisítené a szakszervezeteket a DK szerint.
Fotó: Ellenszel.hu

Orosz rakéták csapódtak be a NATO-tag Lengyelország területén, a határközeli Przewodów közelében egy gabonaszárítóba. Két ember meghalt. A Guardian magas rangú amerikai hírszerzési forrásra hivatkozva azt írja, hogy orosz rakétákról van szó.

Lengyelországban összehívták a Minisztertanács nemzetbiztonsági és védelmi ügyekkel foglalkozó bizottságát.

A lengyel kormànyszóvivő, Piotr Müller a Twitteren közölte, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök összehívta a Minisztertanács nemzetbiztonsági és védelmi ügyekkel foglalkozó bizottságát. Azt ugyanakkor nem írta meg, hogy a bizottság miről tárgyal, de a helyi média arról számolt be, hogy az ülésnek köze lehet az ukrán-lengyel határon történt robbanásról szóló jelentésekhez.

Az MTI szerint Müller egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a „kialakult válsághelyzet”-ről lesz szó, egyben arra szólította fel a médiát, hogy „ne tegyen közzé meg nem erősített információkat.”

A BBC szerint ezek a legfrissebb hírek arról, hogy kóbor orosz rakéták találtak el egy farmot egy lengyel faluban, és két ember meghalt:

  • A lengyel nemzetbiztonsági tanács összeült, miután a hírek szerint orosz rakéták csaptak le egy farmra Przewodówban, az ukrán határ közelében.
  • Hivatalos megerősítés még nem érkezett a lengyel kormánytól vagy amerikai tisztviselőktől. Az eredeti forrás az AP jelentése szerint az amerikai hírszerzés volt.
  • A Pentagon szóvivője így nyilatkozott: „Tisztában vagyunk azokkal a sajtóértesülésekkel, amik szerint két orosz rakéta csapást mért Lengyelországon belül, az ukrán határ közelében. Elmondhatom, hogy jelenleg nincs olyan információnk, ami megerősítené ezeket a jelentéseket, de tovább vizsgáljuk az ügyet.”
  • Az orosz védelmi minisztérium „szándékos provokációnak” nevezte a jelentéseket.
  • A nap folyamán több tucat orosz rakéta vette célba Kijevet és más ukrán városokat. Ukrajna szerint Oroszország több mint 90 rakétát lőtt ki, amik közül 73-at lelőttek.
  • Ukrajna azt állítja, ez volt Oroszország legnagyobb csapása az ország energiarendszere ellen a februári invázió óta – rengeteg áramszünet következett be, mivel az infrastruktúra megsérült.

Joe Biden: Nem valószínű, hogy az oroszok lőtték ki a rakétát

Joe Biden amerikai elnök rendkívüli ülést hívott össze a G20-as csúcstalálkozón a világ vezetőinek, hogy megvitassák a helyzetet. Az elnöktől újságírók megkérdezték, hogy mondana-e valamit a megbeszélésről, de eleinte nemes egyszerűséggel annyit válaszolt, hogy „nem”.

Később a CNN szerint mégis megszólalt a témában, és a riportereknek elmondta: az előzetes információk szerint „nem valószínű”, hogy a rakétát Oroszországon belülről lőtték ki, de nem tudni biztosan, amíg a vizsgálat be nem fejeződik.

„Megállapodtunk abban, hogy támogatjuk Lengyelország vizsgálatát a robbanás ügyében… És gondoskodni fogok arról, hogy pontosan kiderüljön, mi történt” – mondta Biden, hozzátéve, hogy a vezetők együttérzésüket fejezték a robbanásban elhunytak miatt. „Közösen határozzuk meg a következő lépésünket, miközben kivizsgáljuk a helyzetet. Teljes egyetértés volt az asztalnál ülők között” – tette hozzá.

Amikor újságírók rákérdeztek, miért tartja valószínűtlennek, hogy az oroszok lőtték volna ki a rakétát, azt mondta: vannak előzetes információk, amelyek ezt cáfolják.

„Nem akarom ezt biztosra mondani, amíg teljesen ki nem vizsgáltuk a helyzetet. A pályája alapján nem valószínű, hogy Oroszországból lőtték volna ki, de majd meglátjuk”

– mondta.

loading...