Megfagyott a levegő az EP-ben, mikor a fideszes képviselőt szembesítették az undorító bombás plakátokkal

Kép forrása: MTI

Egy fideszes EP-képviselőt az Európai Parlamentben szembesítettek a bombás plakátkampánnyal és azzal, hogy valójában mi okozza a nehézségeket. A fideszes képviselő nem tudott mit kezdeni a kérdéssel, valószínűleg lefagyott az agya, mert nem is arról kezdett el beszélni, amiről a kérdés szólt.

A legutóbbi uniós csúcstalálkozó eredményeiről vitázott szerdán délután az Európai Parlament plenáris ülése. Ezen felszólalt Gál Kinga fideszes képviselő is, aki azt mondta, hogy a magas energiaárak és infláció miatt “semmilyen uniós intézkedést ne hozzunk, ami ront a helyzeten”. Szerinte az egyes tagállamok energiakitettsége különböző, ezért “bármilyen újabb szankció a háború vége helyett az európai gazdaság összeomlását eredményezheti”.

A fideszes felszólalás után Michalea Sojdrová, cseh európai néppárti képviselő kért szót, aki egyébként kifejezetten jó viszonyt ápolt a fideszes politikusokkal, amikor a magyar kormánypárt még tagja volt a Néppárt frakciójának. Sőt, Sojdrová rendkívül sajnálta, hogy végül a Fidesz a kilépés mellett döntött.

A cseh politikus úgynevezett “kékkártyás” kérdést tett fel, ami egy spontán lehetőség, bármelyik felszólalóhoz lehet intézni a beszéde után. Egy rövid kérdésre és egy rövid válaszra van lehetőség. Sojdrová múlt héten Budapesten járt, mert tagja volt annak az EP-delegációnak, amely a magyar oktatási-kulturális állapotokat térképezte fel. Azonban megdöbbenten szembesült a bombás plakátkampánnyal, ezért ezt kérdezte Gál Kingától:

Ön szerint valóban a szankciók okozzák a kárt, vagy az ukrajnai orosz agresszió okozza ezeket? Nagyon sajnálom, hogy sokszor összekeverik a következményeket és az okokat.

Gál Kinga az alábbi spontán választ adta, az EUrologus szó szerint idézte a fideszest:

“Magyarország az az ország, ahol ha olyan kérdések merülnek fel, amelyek érintik az emberek mindennapi életét, és gyakorlatilag az egész magyar gazdaságot, akkor megkérdezzük az emberek véleményét. És ez a nemzeti konzultáció, ahogy mi otthon hívjuk, ez arról szól, hogy kíváncsiak vagyunk, hogy mit gondolnak az energiaszankciókról a magyar polgárok. Szerintem ezt számos országban meg lehetne tenni az Unió tagállamaiban.”

loading...