Vita az ATV-ben: valószínűleg mindenki elkezdett röhögni a fideszes államtitkáron, amikor Orbánról kezdett beszélni

A sajtószabadságról és a propagandamédia szerepéről vitázott Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester és Fürjes Balázs államtitkár kedd este az ATV-n az Egyenes beszédben. A vita apropóját az adta, hogy Baranyi az ATV múlt hét pénteki reggeli műsorában nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok munkatársának kérdéseire, a lapot pedig szennymédiának nevezte.

Erre mondta azt Fürjes, hogy Baranyi korlátozta a sajtó szabadságát. A ferencvárosi polgármester tartotta magát ahhoz, hogy nem kötelessége szóba állni a kormánypárti médiával, míg Fürjes úgy érvelt, hogy nem a politikusok szabják meg, ki minősül „valódi újságírónak”.

A polgármester megjegyezte, hogy nem is feltételezte, hogy az ATV-be behívnak Pesti Srácok-újságírót kérdezni. Erre Szöllősi Györgyi műsorvezető visszakérdezett, hogy a ferencvárosi polgármester kérdezte-e, hogy kik lesznek az őt kérdező újságírók, ahogy azt sok más politikus meg is teszi. Baranyi azt mondta, hogy nem kérdezett rá. Azt tudta, hogy például Huth Gergely vagy Stefka István szoktak szerepelni Pesti Srácok-osként az ATV-ben, de azok alapvetően vitaműsorok.

Fürjes Balázs azt mondta, hogy abban egyetért Baranyival, hogy megilleti a hallgatás joga, majd újra elismételte, hogy nem a politikusok szakmája a zsűrizés. „Az nagyon rossz út, akár baloldali, akár jobboldali politikus valaki, hogy valami felsőbbrendűség alapján az mondja, te kóser jó újságíró vagy, te pedig nem vagy az” – mondta az államtitkár.

Baranyi erre azzal vágott vissza, hogy Orbán Viktor is mondta már a régi Indexnek, hogy fake newsnak nem nyilatkozik. Szöllősi közbevetette, hogy Orbán például sem a Telexnek nem ad interjút, se az ATV-be nem megy be, de a másik oldalon például Gyurcsány Ferenc sem akar interjút adni a Telexnek.

Ezután jött a legviccesebb rész:

Fürjes azzal vette át a szót, hogy „Orbánról szívesen beszélek”. Szerinte a miniszterelnöknél senki sem ad gyakrabban mélyebb tájékoztatást, amire az évenkénti maratoni sajtótájékoztatója példa, ahol az idő többséget baloldali újságírók foglalják le.

Ezután Baranyi elővette a tabletjét, hogy bejátssza a Pesti TV egyik korábbi felvételét. Erről azt mondta a polgármester, hogy:„Ezek az emberek nem újságírók. NER-oligarchák pénzéből, állami reklámokból, semmilyen infót nem közölve, baloldali politikusok lejáratásra szakosodva készítenek műsorokat” – mondta Baranyi, aki mikrofonját a tabletjéhez téve hangosította ki a videót, amelyen a Pesti TV munkatársai mocskolódtak róla.

„Ezek az emberek az én polgármesterré választásommal kapcsolatban arról beszéltek, hogy inkább egy kecskét dugnának meg, mert azt utána meg lehet enni. Ön szerint ezeknek az idézőjeles újságíróknak nekem válaszolnom kellene?”

– kérdezte Baranyi Fürjest.

Ezután a következő párbeszéd zajlott le:

– Pont ezt mondtam, hogy semmiképpen nem köteles válaszolni. Megértem, hogy fölháborítja, és bántja, ami itt elhangzott.
– Ön viszont megvédi őket.
– Nem megvédem őket. Szabó Tímea párbeszédes politikus is belém szállt, de neki is azt mondtam, hogy az utolsó töltényig harcolnék, hogy a parlamenten kívül vagy ott elmondhassa az ő szólásszabadságáért, de neki sem hagynám, hogy ő elvegye a mi szólásszabadságukat. Az, hogy az ön nőiségén…
– Államtitkár úr, ezek rendszeresek. Valószínűleg ön nem ismeri a Pesti Srácok munkásságát. Ezek napi szintűek. 17 éves lányokat riherongyoznak le a Pesti Srácok című szennyoldalon.

Fürjes ezek után arról beszélt, hogy vannak olyan helyzetek, amelyek az ő ízlésébe sem férnek bele, de szerinte a sajtó egyetlen korlátja ma Magyarországon az alkotmány, és az Alkotmánybíróság is rendszeresen levezeti, hogy a közszereplőknek többet kell tűrniük. „Ettől még lehet egy tartalom gyalázatos. Sajnos a demokrácia ilyen.”

Baranyi ezek után az Átlátszó számait ismertette, hogy 400-nál is több sajtópert veszítettek el jobboldali sajtótermékek, és ezek közül 59 a Pesti Srácoké volt. „Hála istennek, működik a jogállam, lehet keresni az igazságunkat” – reagált erre Fürjes.

Baranyi azt mondta, hogy áll az általa szennyoldalnak nevezett sajtótermékek rendelkezésére, ha bármelyikük megkérdezi Orbán Viktort, hogy szerepel-e a neve az ügynökaktákban, mi az áll az orosz gázszerződésben, vagy hogy milyen hitelt kapott Fundan Egyetem. Fürjes erre megint azt mondta, hogy nem szabad előírni, hogy kit nevezhetünk újságíróknak.

loading...