Miért nem szabad félvállról venni a pajzsmirigy-alulműködést?

A pajzsmirigy egy apró méretű, ám annál fontosabb szervünk, ami rengeteg feladatot lát el. Ha pedig a működésében zavar keletkezik, az az egész testre kihat. Ráadásul ez a rendellenesség manapság igen sokakat érint, noha egy részüknek fogalma sincs arról, hogy panaszaikat a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése okozza. De miért fontos, hogy foglalkozzunk a problémával?

A pajzsmirigyprobléma nem játék!

A pajzsmirigy nélkülözhetetlen szerepet játszik a szervezet működésében, hisz ő állítja elő a T3 és T4 hormonokat, amik kihatnak például a tápanyagok felszívódására, a szív- és érrendszer működésére, a haj és a köröm állapotára, a vízháztartásra, az agyműködésre, és így tovább. 

Manapság a helytelen életmód következtében kialakuló pajzsmirigy-alulműködés szinte népbetegségnek számít. A kezelésre szerencsére léteznek természetes szerek is, például a Myrobalan pajzsmirigy működését támogató gyógynövényes kapszula. A hormonmentes készítmény természetes összetevőkkel segíti helyreállítani a pajzsmirigy működésének egyensúlyát.

A problémával mindenképp foglalkozni kell, ugyanis a kezeletlen pajzsmirigy-alulműködés súlyos következményeket okozhat, melyek nagyban ronthatják az életminőséget!

Milyen szövődmények jelentkezhetnek?

Ha a pajzsmirigy állapota kezelés hiányában tovább romlik, az többek között az alábbi problémákat okozhatja:

  • Terméketlenség: ha egy termékeny korban lévő nő teherbeesési nehézségek miatt fordul orvoshoz, szinte biztos, hogy először pajzsmirigydiagnosztikai vizsgálatra küldik el. Az alulműködés ugyanis az ovulációra is kihat, így a fogantatás nagyon nehéz, vagy akár lehetetlen is lehet.

  • Szívbetegségek: a pajzsmirigy a koleszterinszintet is egyensúlyban tartja, ha pedig alulműködik, akkor nő a vérben a koleszterin mennyisége. Ez pedig a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kiváltó oka.

  • Perifériás neuropátia: ha a perifériás idegek károsodnak, akkor a végtagokban zsibbadás, érzéketlenség jelentkezhet, illetve fájdalom léphet fel.

  • Pszichés és lelki problémák: a hormonok túlságosan alacsony szintje hangulatingadozásokat okozhat, végső soron pedig akár depresszió is kialakulhat.

  • Születési rendellenességek: ha az anya pajzsmirigyével nincs minden rendben, nő az esélye annak, hogy a magzat születéskori károsodást szenvedjen, vagy a babánál fejlődési rendellenességek lépjenek fel. 

Hogyan kerülhetjük el ezeket?

A fenti kórképek ijesztőek lehetnek, ugyanakkor nem kell pánikba esni, hisz a pajzsmirigy rendellenes működése megelőzhető és gyógyítható!

Ez a jó hír. A rossz viszont az, hogy ehhez nem elég annyi, hogy elkezdünk valamilyen pirulát szedni rá (még akkor sem, ha természetes készítményről van szó), hanem komplett életmódváltás szükséges, mivel a problémát is nagy valószínűséggel a helytelen életmód idézte elő.

Ebbe beletartozik egy egészséges étrend kialakítása, a stressz csökkentése, valamint a rendszeres testmozgás és az elegendő pihenés is.

loading...