Friss: Az EU elkezdte elég keményen csuklóztatni az Orbán-kormányt

Kép forrása: MTI

Újabb lépéseket tehet a magyar kormány, hogy sikerüljön megállapodnia az Európai Bizottsággal, és megkapja az ország az uniós helyreállítási alapban visszatartott 7,2 milliárd eurós támogatást. A Politico információi szerint átfogó igazságügyi reformokra készül a kormány.

A laphoz kiszivárgott dokumentum szerint az Országos Bírói Tanács (OBT) véleményezheti a jövőben az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének egyes döntéseit. Így az OBT felülvizsgálhatja például a bírák és bírósági vezetők kinevezését, a bírák áthelyezését és elmozdítását, mint ahogy az OBH jelöltjeinek alkalmasságáról is véleményezné. A kormány megerősítheti továbbá az OBT működésének függetlenségét, saját költségvetést biztosíthat a szervnek. Az elképzelés szerint az OBT véleményezhetné az igazságszolgáltatással összefüggő törvényjavaslatokat, sőt, törvényjavaslatokat is adhatna.

Mindemellett a kiszivárgott javaslat szerint megerősítenék a Kúria függetlenségét, és megszüntetnék a jogi akadályait annak, hogy bírák a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság tanácsát kérjék ki az uniós jog helyes értelmezéséhez. A kormány számos olyan biztosítékot vállal, amelyek biztosítják, hogy a bíróság önállóan és a jogszabályoknak megfelelően működjön.

A dokumentum szerint az összes javasolt reformnak legkésőbb jövő év első negyedévében hatályba kell lépnie.

„Tárgyalások közepette vagyunk”

– mondta Navracsics Tibor a Telex megkeresésére. Az uniós ügyekért felelős miniszter nem tudta megmondani, hogy mikor készül el a javaslatcsomag. Azon leszünk, hogy minél hamarabb megállapodjunk – tette hozzá.

A Politico cikkében felsorolt egyes pontokat sem tudta megerősíteni a miniszter, mert elmondása szerint még minden egyes pontról tárgyalnak az Európai Bizottsággal. Azt ígérte azonban, hogy ahogy eddig is, nyilvánosságra fogják hozni, amint megállapodnak. A kormány várhatóan az Országgyűlésnek fogja benyújtani a törvénymódosító javaslatcsomagot.

loading...