A svájci bicska legendája

Én azt mondom bicska, te azt mondod svájci. Ugye neked is rögtön ez a darab ugrik be? Nem lep meg, hiszen ezekről a minőségi darabokról már a világ minden pontján hallottak. Jól hangzik, de mire jó? – kérdezheted magadban. Már magának a bicskának is rengeteg használati előnye van, de a svájci egy különleges darab.

A következő pár sorban most górcső alá vesszük ezt a speckó kis vágóeszközt, hátha neked is hasznodra lesz még valamikor.

A svájci bicska születése

Én mindig azt mondom; “bicskásnak” lenni egy életérzés, de tényleg! Sokféle vágóeszköz van, de a zsebkés utánozhatatlan, s csak az tudja, milyen eme picike kés társaságában élni, aki már megtapasztalta egyszer az érzést. A Kések Ollók Webáruház svájci bicskái között számos csinos és praktikus darabot találunk, amelyek kisegítenek minket az éles helyzetekben. De mitől olyan “nagy szám” a svájci zsebkés? Lássuk csak…

1880-ban látott napvilágot ez a darab, amikor is a svájci hadsereg úgy döntött, hogy különleges, összecsukható késekkel látja el a katonáit. A zsebkések eleinte a szolgálati fegyver szétszerelésében segédkeztek, de konzervnyitó, csavarhúzó és lyukasztó is volt rajtuk. 

A gyártó, Wenger versenytársat is kapott hamarosan, Karl Elsner svájci sebészetieszköz-gyártó személyében. A késeket 1897-ben szabadalmaztatta, Svájci Tiszti és Katonai Sportkés néven. 1908-tól a hadsereg hivatalos beszállítója lett, 2005-ben pedig a Wengert is felvásárolta.

A Victorinox késekről

1909-ben felkerült a vágóeszközökre az a jellegzetes svájci kereszt, amely speciális védjegyként funkcionált. A cég neve Victoria lett, s ezután két évvel véglegesítették a Victorinox nevet. Az alapító anyjának és a rozsdamentes acél elnevezésének összeolvadásával keletkezett a brandnév. 

Napjainkban mindenki hallott már a márkáról, hiszen kimagasló színvonalat testesít meg a piacon. Azzal azonban talán csak kevesen vannak tisztában, hogy a svájci bicska eredete a római korig vezethető vissza, amelyet a Cambridge-i Fitzwilliam Múzeum kiállítási tárgyai is bizonyítanak.

Ezért jó, ha van egy svájci bicskánk

A svájci bicskák valóban többfunkciós eszközök, mivel körömreszelővel, ollóval, csavarhúzóval, szemöldökcsipesszel, fogvájóval és kulcskarikával egyaránt fel van szerelve. Ez azért olyan előnyös, mert több területen is hasznosíthatók. 

Az eszköznek nem kell nagy hely a tároláshoz, valamint tökéletes a súlyelosztása, amely kényelmes használatot tesz lehetővé. A penge minőségi, rozsdamentes, a markolat pedig csúszásmentes anyagból készül.

Egy jó svájci bicska segít az étkezés, a munka során, de önvédelmi eszköznek szintén tökelétes, nem véletlen tehát, hogy töretlen lelkesedéssel keresik napjainkban is. Ha neked fontos, hogy speciális zsebkésed legyen, akkor mindenképpen jó választásnak bizonyul.

loading...