Schmidt Mária szerint tapintható a félelem Németországban, az emberek megszólalni sem mernek

Kép forrása: MTI

A Terror Háza Múzeum főigazgatója – Kovács Zoltán podcastjének – a The Bold Truth About Hungarynek volt a vendége. A műsorban a legfontosabbnak azt nevezte, hogy 1990 után Magyarországon megkezdődött a múlt újbóli feldolgozása, de sok más témára is kitért. Íme a hvg.hu válogatása a legerősebb állítások közül:

  • Bár a kommunista rendszer megdőlt 1990-ben, a marxizmus megmaradt Magyarországon, Nyugat-Európában pedig vezető ideológiává vált.
  • Bizakodóak lehetünk, hogy a magyar nemzet képes ellenállni „mindannak, ami Nyugatról ömlik ránk”.
  • Brüsszel, Washington vagy Berlin nem tűri el, hogy nekik ellentmondjanak, ezért folynak koncepciós perek Magyarország ellen, amikor kiáll a saját érdekei mellett.
  • Pedig soha senki nem kérdezte meg tőlünk, hogy milyen volt 45 évig a kommunizmus alatt élni, mert Nyugaton ragaszkodnak ahhoz az illúzióhoz, hogy a szocializmus igazságosabb és jobb kort eredményez.
  • Legkésőbb a 2015-ös migrációs válság óta világos, hogy „a szabadság nálunk sokkal teljesebb, mint náluk”.
  • A nyugati politikusok ma már nem szoktak nyíltan fogalmazni, ezért is csodálkoznak rá Orbán Viktorra, aki nemrégiben interjút adott német újságíróknak, akik számára világossá vált, hogy itt van egy értékrend, van egy gondolatvilág, és ebből levezetve a különböző döntések és a különböző intézkedések értelmezhetők.

És természetesen nem maradhatott ki a legfontosabb megállapítás sem:

Magyarországon sajtó- és szólásszabadság van, és senkinek nem jut eszébe, hogy a véleménye miatt bármilyen hátrány érhetné, míg például Amerikában boszorkányüldözés folyik, Németországban tapintható a félelem, és az emberek nem mernek megszólalni sem.

loading...