Orbán Viktort és Novák Katalint is kizárták az Integritás Hatóság pályázatából

Ha áramot lopsz, sittre vágnak: kivéve, ha...
Kép forrása: MTI

Orbán Viktor nem lehet annak az Integritás Hatóságnak a tagja, amely létrehozását az Európai Bizottság írta elő annak feltételeként, hogy Magyarország hozzájusson az európai uniós forrásokhoz. Mindez abból a pályázatból derül ki, amelyet az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság írt ki az új hatóság igazgatósági elnöki és két helyettesi pozíciójára.

Október 25-én éjfélig lehet jelentkezni az Integritás Hatóság (IH) igazgatósági (it) elnöki és két elnökhelyettesi pozícióira – derül ki az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság által most megjelentetett pályázat kiírásából. Ez az a hatóság, amely létrehozásához köti egyebek mellett Brüsszel az európai uniós források kifizetésé Magyarországnak.

Az mfor.hu szúrta ki, hogy

többek között Orbán Viktor és Novák Katalin sem lehet a tag, mint ahogy egyetlen miniszter, illetve Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója sem.

De a kormánybiztosok, miniszterelnöki biztosok, miniszterelnöki megbízottak, miniszteri biztosok, államtitkárok, közigazgatási államtitkárok, helyettes államtitkárok, a fővárosi és megyei kormányhivatal vezetője, továbbá Karácsony Gergely, az ő helyettese, polgármesterek és alpolgármesterek, helyi vagy megyei önkormányzati képviselők, megyei közgyűlés elnöke és alelnöke, országgyűlési képviselő, az Európai Parlament tagja sem pályázhat.

Továbbá olyan személy, aki párt, pártalapítvány tagja vagy politikai párttal, pártalapítvánnyal foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban áll, ideértve bármely önkéntes alapon vagy díjazás ellenében végzett tevékenységet. Végül a gazdasági társaság vezető tisztségviselője, vezető testületének tagja, felügyelőbizottsági tagja, cégvezetője, tulajdonosa is ki van zárva a potenciális tagok köréből.

Ez a tiltás öt évre visszamenőleg szól, tehát aki 2017 októbere után viselte töltötte be a fenti pozíciók egyikét, az nem lehet az IH it-tagja.

A pályázóknak ugyanakkor az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:

  • rendelkezniük kell jogi, közgazdasági vagy pénzügyi területen szerzett egyetemi végzettséggel,
  • minden kétséget kizáróan függetlennek kell lenniük,
  • a közbeszerzéshez és a korrupció elleni küzdelemhez kapcsolódó jogi vagy pénzügyi területeken szerzett széles körű szakmai gyakorlatot vagy tudományos munkásságot szükséges felmutatniuk,
  • továbbá nemzetközi háttérrel és tapasztalattal kell bírniuk, beleértve az európai uniós ügyeket is.

A kiválasztottaknak összeférhetetlenségi, illetve vagyonnyilatkozatot kell tenniük. Az elnyert megbízatás 6 évre szól majd és azt nem lehet meghosszabbítani.

loading...