NATO-főtitkár: Oroszország gyenge, vesztésre áll

Kép forrása: EPA

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szövetség védelmi minisztereinek október 12-13-án Brüsszelben tartandó kétnapos ülése előtt adott ki nyilatkozatot, ahol a fő téma Ukrajna légvédelmi rendszereinek megerősítése lesz. A főtitkár elmondása szerint sürgetni fogja a fegyverszállítások fokozását, hiszen jól lászik, hogy Oroszország egyre inkább vesztésre áll a háborúban – írta meg a Reuters.

Jens Stoltenberg Oroszország rakétatámadásait a gyengeség jelének nevezte, és szerinte Vlagyimir Putyin elnök kifogyott az alternatívákból.

Ukrajna lendületben van, és továbbra is jelentős eredményeket ér el, miközben Oroszország egyre inkább a civilek és a kritikus infrastruktúra elleni szörnyű és válogatás nélküli támadásokhoz folyamodik

– mondta a NATO főtitkára.

A valóság az, hogy nem képesek előrelépni a harctéren. Oroszország valójában vesztésre áll

– jelentette ki Stoltenberg.

Stoltenberg az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadásra válaszul a kritikus infrastruktúrák védelmének fokozására is ígéretet tett. Elmondta azt is, hogy ennek keretén belül a NATO már megduplázta jelenlétét a Balti- és az Északi-tengeren. Jelenleg több, mint 30 hadihajó járőrözik a térségben, amelyek felderítő munkáját repülőgépek is támogatnak.

A NATO kedden figyelmeztette Moszkvát, hogy a szövetségesek kritikus infrastruktúrája elleni támadásokra „egységes és határozott válasszal” fog válaszolni, és szorosan figyelemmel kíséri Oroszország nukleáris erőit is.

A szövetségesek kritikus infrastruktúrája elleni szándékos támadásra egységes és határozott választ fogunk adni

– figyelmeztetett a NATO-főtitkár.

loading...