A kormány reakciója a 20 százalékos inflációra: megvédik a magyar családokat

Riasztó mértékben nőhet a nyugdíjkassza hiánya

Sokat kellett várni, amíg a Pénzügyminisztérium mond valamit a 26 éves rekordot jelentő inflációról, de aztán csak megtették: szóltak, hogy ők megvédenek mindenkit a drágulástól. Hogy mégis drágul minden, hát az már Brüsszel hibája.

„A kormány több eszközzel védi a családokat a háborús inflációval szemben”

– ezzel a címmel adott ki sajtóközleményt a Pénzügyminisztérium, miután a KSH közölte, hogy 26 éve nem látott szintre, 20,1 százalékra nőtt az infláció. Öt órát kellett várni az inflációs szám megjelenése után arra, hogy megérkezzen a minisztérium reakciója.

Ebből pedig azt tudtuk meg, hogy

„a szankciók a háborúhoz közel eső országokban emelték fel leginkább az árakat”. Még szerencse, hogy itt van a magyar kormány, amely „Európában egyedülálló módon rezsicsökkentéssel, élelmiszerárstoppal, benzinárstoppal, kamatstoppal, a családtámogatások és a nyugdíjak értékének megőrzésével védi a családokat”.

Ez utóbbi megállapítás azért is különösen szép, mert mindarról, amit felsoroltak, már jóval a háború kezdete előtt döntött a kormány, tehát a nyílt elismerése annak, hogy már a háború előtt is jókora infláció volt. A rezsicsökkentéssel és az élelmiszerárstoppal pedig úgy büszkélkedik el a minisztérium, hogy a rezsi 62, az élelmiszerek átlagosan 35 százalékkal drágultak egy év alatt. Ami pedig a nyugdíjakat illeti, idén összesen 13,4 százalékkal nő a nyugellátások összege, miközben a nyugdíjas infláció még a sima inflációnál is nagyobb, 21,9 százalékos.

loading...