Reggel 9 előtt járunk, de már kirobbant egy tüntetés az egyik budapesti tankerület épülete előtt

Lengyel nagykövet: Lengyelország háborúba lép, ha Ukrajna veszít

Hétfőn reggel a Közép-Budai Tankerület Kacsa utcai épülete előtt tüntetnek szülők és diákok, miután a tankerület több, a polgári engedetlenségben résztvevő tanárnak figyelmeztető levelet küldött ki a múlt heti akció után. A szervezők bevittek egy petíciót az épületbe, amit a tankerület vezetőjének címeztek.

Reggel nyolc óra előtt már száz-kétszáz ember gyülekezett a Közép-Budai Tankerületi Központ épülete előtt a Kacsa utcában. Az épületre cetliket ragasztottak „Elég a fenyegető levelekből!” vagy „A tanulás alapjog!” feliratokkal. Helyszíni tudósítónk szerint sokan érkeztek transzparensekkel, és néhány diákot is látni a résztvevők között. A tankerület épülete elé a kiállásuk szimbólumának számító felkiáltójelet rajzolták fel.

„Azért szerveztük a demonstrációt, hogy kifejezzük a felháborodásunkat a tanárokkal, és velünk szülőkkel illetve diákokkal szembeni méltatlan bánásmód miatt”

– mondta a Telexnek az egyik szervező szülő, aki reméli, hogy sikerül érdemi párbeszédre ösztönözniük a tankerület és a kormány képviselőit.

A szervezők bekopogtak az ajtón, és azt a választ kapták, hogy hárman bemehetnek a nyilatkozatukkal. Előbb azonban felolvasta még Nagy Zsolt színész a petíciót kint a résztvevőknek. „Fizessétek ki a tanárainkat” – skandálták a résztvevők, és tapssal, éljenzéssel fogadták, amikor Nagy Zsolt a követeléseiket sorolta. Ezt követően hárman bementek a petícióval, a sajtót és mást azonban nem engedtek be.

A petíciót az épületben átvették, és azt ígérték a demonstráció szervezőinek, hogy válaszolni fognak. „Választ akarunk” – skandálta a tömeg kint. Miután elénekelték a Mi vagyunk a grund című dalt a Pál utcai fiúk című musicalből, Simkó Edit pedagógus mondott beszédet. Arról beszélt, hogy ő már szeptember elején polgári engedetlenségbe fogott, és pár nap múlva kapott figyelmeztetést a tankerülettől. Akkor egyedül elhozott egy levelet a tankerületnek, de azóta sem kapott választ.

„Minden folyamat beérik egyszer” – fogalmazott Simkó, és azt mondta, boldog, hogy most ennyien itt vannak vele. Szerinte arra van szükség, hogy holnap és holnapután is kiálljanak a pedagógusokért. Bocsánatot kért a diákoktól, hogy nem tudtak vigyáznia demokráciára a rendszerváltás óta, és azt mondta, most a diákokkal együtt tanulják meg, hogy kiálljanak magukért. „Nincs hatalmad felettem” – skandálta a résztvevőkkel.

„Nem félünk!” Így szólt a következő rigmus, miután a szervező elmondta, hogy több iskolából nem mertek kijönni transzparensekkel. Közösen elénekelték a Sárga Rózsa és a Ne Gondold című számokat, majd a szervezők krétát osztottak, hogy a demonstrálók üzeneteket írjanak a járdára. „Álljatok mellénk” – írták például a bejárat elé.

„Éva, gyere ki” – invitálták az utcára a résztvevők a tankerület vezetőjét Hajnissné Anda Évát, majd ismét felolvasták a petíciót. „Mondjon le” – skandálták a résztvevők. Az egyik szervező azt kérte, hogy minden iskolából mondja el a megafonba, honnan jöttek. A Fazekas Mihály Gimnáziumból is érkeztek tüntetők, nem csak a tankerülethez tartozó intézményekből.

loading...