Orbán Viktor egy furcsa pletykát kezdett terjeszteni magáról – ha ez igaz, ő nagyotmondó juhász

Kép forrása: MTI

Aleksandar Vučić szerb elnök Orbán Viktorra hivatkozva szombati sajtóértekezletén előadott egy olyan tündérmesét, ami szinte biztos, hogy soha nem történt meg – írja a Népszava.

„Vučić nem kevesebbet állított, miszerint 1999-ben Magyarországnak észak felől kellett volna támadást intéznie az akkori Jugoszlávia ellen, hogy Belgrád Koszovóból helyezze át erőit a Vajdaságba.”

A szerb elnök azt állította, mindezt Orbán Viktor mondta el neki és az ő engedélyével adja tovább. Azt is közölte, hogy ez az akkori amerikai elnök, Bill Clinton és Margaret Thatcher ötlete volt. Mint mondta, Orbán akkori kormányfőként fel is kereste a briteket, s Thatcherrel is találkozott, aki közölte vele: rossznéven vette, hogy Magyarország nem támadta meg Szerbiát, ez sok brit katona életébe kerül majd.

„Vučić története ezer sebből vérzik, többek között amiatt, mert a Vaslady 1990-ig töltötte be a miniszterelnöki pozíciót, akkor már rég nem ő, hanem Tony Blair volt a kormányfő.”

A másik, hogy Clinton nem akart szárazföldi akciót Jugoszlávia ellen, ezt meg is megírta önéletrajzi könyvében. S le is vezette, miért, mint rámutatott, ez túl nagy emberáldozattal járt volna.

A tény ezzel szemben az, hogy Vučić 1999-ben Slobodan Milosevic néhai jugoszláv elnök elnyomó gépezetének volt tagja, s tájékoztatási miniszterként nagy szerepe volt az akkori cenzúra bevezetésében, illetve már akkor félretájékoztatta a közvéleményt.

loading...