Váratlan fordulat: Annyian mentek a figyelmezetést kapó tanárokkal a tankerülethez, hogy leállították a forgalmat

Fotó: Ellenszel.hu

A szerdai több tízezres tüntetés után a rendszer tovább folytatta a tanárok fenyegetését, tovább korbácsolva az indulatokat. Mondhatni ők szerveztek újabb tüntetést azzal, hogy újabb fenyegető leveleket adtak fel a tanároknak.

A Telex azt írja: már közel ezren lehetnek azon a demonstráción, ami a Külső-Pesti Tankerületi Központ Üllői úti épülete előtt kezdődött pénteken reggel.

A pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium 24 tanára szerdán részt vett a polgári engedetlenségben, és most személyesen a tankerület vezetőjétől szeretnék átvenni a nekik szóló hivatalos figyelmeztetést. A demonstrálók először csak a tankerület épülete előtt, illetve azzal szemben, az Üllői út másik oldalán lévő villamosmegállónál álltak, de ahogy egyre többen lettek, mostanra elfoglalták az Üllői utat, ahol leállt a forgalom.

A járdára piros festékszóróval azt festették fel, hogy „ki fog tanitani?”. A tanárokkal együtt érkező szülők tapsoltak és azt skandálták, hogy „nincs tanár, nincs jövő”, „veletek vagyunk”, „ne rúgjátok ki a tanárainkat”. A tanárok előtt egy transzparensen a tankerületi igazgató nevére utalva a „Rábel Tornya” felirat olvasható.

Hatalmas erőt ad ez a nagy kiállás

– mondta a sajtónak Barta Beáta tanár. Ha a nekik szóló levélben figyelmeztetés van, akkor is folytatni akarják a tiltakozást, mert szerintük „nem lehet úgy tovább élni, hogy megmondják, mit csináljunk”.

Egy idő után kinyitották a hivatal ajtaját és a tanárokat kettesével engedik fel az irodába. Zárt ajtók mögött vehetik át a nekik szóló hivatalos levelet. Úgy tudni, hogy a tanárok szándékával ellentétben nem Rábel Krisztina tankerületi igazgató fogadja őket.

A szerdai országos tiltakozó akció keretében a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai közül többen sztrájkoltak, illetve polgári engedetlenséggel tiltakoztak a sztrájkjog csorbítása és a tanárok alacsony fizetései miatt. Az iskolában a pedagógusok egy flashmob keretében leragasztott szájjal is tiltakoztak az elnémításukra tett kísérletek ellen.

A gimnázium igazgatója csütörtökön egy másik ügyben ment megbeszélésre a tankerületi központba. A megbeszélés után a tankerület vezetője 24 lezárt, névre szóló borítékot nyújtott át az igazgatónak, hogy adja át azoknak a tanároknak, akik október 5-én polgári engedetlenséggel tiltakoztak a sztrájkjog csorbítása és a tanárok alacsony fizetései miatt.

A tanárok nem voltak hajlandóak átvenni a leveleket az igazgatótól, mert a munkáltatójuk a tankerület. Ezért döntöttek úgy, hogy pénteken reggel a Külső-Pesti Tankerületi Központ Üllői úti épülete elé mennek, és személyesen a tankerület vezetőjétől szeretnék átvenni a leveleket.

Az eddigi gyakorlat azt mutatta, hogy ha egy iskolában tanárok polgári engedetlenségi akcióba kezdtek, akkor a tankerület automatikusan ugyanazt a szövegű figyelmeztetést adta át vagy küldte ki neki. Ahol a tanárok ennek ellenére ismét engedetlenségi akciót tartottak, és ezt többször is megismételték, ott felmondtak nekik. Így történt ez a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt elbocsátott tanárával, köztük Palya Tamás matematika–kémia szakos tanárral és Törley Katalin francia szakos tanárral, a Tanítanék Mozgalom alapítójával is.

loading...