Így dübörög Orbán gazdasága: a 21. század ikonikus legrosszabb pénzével szemben is gyengül a forint

Csendőrök biztosíthatják Orbán beszédét
Kép forrása: MTI

A forint szinte napról napra dönti meg a negatív rekordokat, már szinte követni sem lehet, hogyan gyengül a magyar fizetőeszköz:

hiába a kamatemelések és jegybanki intézkedések, az euró már tartósan 420 forint fölött, a dollár pedig 430 fölött mozog.

A dollár egyetlen év alatt majdnem 40 százalékot drágult.

Mert itt van például a szomáliai shilling. Lefogadom, a többségük azt sem tudta, hogy Szomália fizetőeszköze a shilling. Talán vannak olyanok, akik azt sem tudták, hogy van olyan ország, hogy Szomália. Na jó, talán a kalózok miatt igen. De mi van Szomáliában a kalózokon és magyar GDP egy harmincharmadának számító évi 5 milliárd dolláros GDP-n kívül (amiből 3-4 milliárdot minden bizonnyal a kalózkodás tesz ki)?

Hát kérem szépen egy erősödő szomáliai shilling. Legalábbis a forinttal szemben látványosan erősödő. Mint az alábbi ábrán látható, a fizetésünk 8,43 százalékkal ér kevesebbet szomáliai shillingben kifejezve, min egyetlen hónappal ezelőtt. És még durvább, ha éves összevetést nézünk: tavaly október eleje óta a shilling 49,8 százalékot erősödött a forinthoz képest

– hívja fel a magyar olvasóközönség figyelmét a Telex.

Forrás: Google Finance

És ha a szomáliai shilling árfolyamának alakulása nem lenne elég fájdalmas, szórjunk sót is a monetáris politika pengéjével felvágott nemzettestbe: itt van a zimbabwei dollár esete is. Zimbabwe a 2000 utáni években a modern kor legnagyobb pénzromlását produkálta.

Ehhez képest most 1 zimbabwei dollár 1,34 forintba kerül, míg egy hónappal ezelőtt még csak 1,22-1,23 forint volt az árfolyama – ez egy hónap alatt 9-10 százalékos forintromlás a 21. század eddigi ikonikus legrosszabb pénzével szemben.

Éves kitekintésben még rosszabb a helyzet: tavaly október 7-én még 1:1 alatt volt az árfolyam, 1 zimbabwei dollárért csak 0,97 forintot lehetett kapni (a paritást november 12-én érték el).

loading...